Ceviche z makrely s mořskými plody a šafránem
Ceviche je speciální úprava syrových ryb, které se marinují v citrónové nebo limetkové šťávě. Může se připravovat i z tuňáka nebo žraloka.

Suroviny
Postup
-
Čerstvá makrela (nebo jiná spíše větší čerstvá ryba), celá 700 g
-
Fazole Edamame 100 g
-
Krevety loupané, velikosti 20/30 400 g
-
Limetová štáva 125 ml
-
Olej, olivový 125 ml
-
Sůl 5 g
Šafránová omáčka
-
Voda 300 ml
-
Xantan 1 g
-
Limetová štáva 25 ml
Příprava
-
Postup
-
Edamame fazolky povaříme v osolené vodě a po zchlazení sloupneme tuhou slupku.
-
Očištěné vykostěné a kůže zbavené filety z makrely nakrájíme na kostky o velikosti asi 1,5 cm (6 ks na porci) a spolu s krevetami a povařenými fazolkami vložíme do limetkové marinády, kterou připravíme smícháním limetkové šťávy s olejem a solí.Marinádu nechámepůsobit pár hodin, nejlépe přes noc.
-
-
Šafránová omáčka
-
Šafránovou omáčku připravíme tak, že všechny ingredience mixujeme tak dlouho, až je xantan zcela absorbován a zahustí omáčku do lehce sirupovité konzistence.
-
-
Servírování
-
Pro podávání vychladíme plochý talíř, na který nejprve nalijeme šafránovou omáčku, pak položíme 6 kousků marinované ryby, 3 krevety a 6 kousků zelených fazolek.
-