+

P ř í p r ava:

Noky:

  • Máslo 75 g
  • Žloutek 1 kus
  • Vejce 1 kus
  • Sůl
  • Krupice 90 g
  • Muškátový květ

Dekorace:

  • Slaninový prach
  • Slaná tyčinka
  • Cibule (krájená na 1/6)
  1. P ř í p r ava:

    Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme na plátky a pomalu na másle restujeme do tmavě zlaté barvy. Přilijeme vývar a při nízké teplotě vaříme asi 20 minut. Dochutíme provensálskými bylinkami a trochou brandy. Podle potřeby můžeme i zcedit.
  2. Noky:

    Máslo a špetku soli utřeme do světlé nadýchané pěny. K utřenému máslu přidáme žloutek a ještě chvíli třeme, až se žloutek beze zbytku vpraví do másla. Dál přimícháme část krupice a celé vejce. Až se znovu vše beze zbytku zapracuje, přisypeme i zbytek krupice a naposledy promícháme, aby se suroviny rovnoměrně spojily. Těsto v misce překryjeme fólií a necháme odpočívat aspoň půl hodiny při pokojové teplotě. Z odleženého těsta tvoříme čajovými lžičkami noky. Přivedeme k varu osolenou vodu. Jakmile voda vře, vložíme noky. Zhruba za minutu nebo za dvě od vhození noků do vody je jemně lžící uvolníme ode dna hrnce. Zvolna je vaříme 30 minut. Noky během této doby nabudou zhruba na dvojnásobek. Uvařené noky vyjmeme z vody a hned je vložíme do studeného vývaru. Zde je necháme dalších 30 minut odpočívat. Uvařený, ale tuhý krupicový vnitřek noků se tímto uvolní, nabobtná, noky se znovu zvětší na dvojnásobek.
  3. Dekorace:

    Teplé noky zalijeme v talíři cibulovým vývarem a do-zdobíme opečenými a povařenými dílky cibule posypané slaninovým prachem a doplníme například slanou tyčinkou.