Glazovaný losos v zázvorovo-sojove omáčce s teplou zelenou zeleninou s houbami
Zázvor je velmi oblíbený v asijské kuchyni a nejen v ní. Využívá se do sladkých i slaných pokrmů. V kuchyni používáme čerstvý, sušený, vaření i nakládaný.

Suroviny
Losos
-
Saké 75 ml
-
Cukr 75 g
-
Zázvor 30 g
-
Olej 150 ml
-
Losos, filety 2 kg
-
Sezamová semena 5 g
-
Cibule, jarní 20 g
Omáčka se zeleninou
-
Houby Shitake 70 g
-
Zelí, čínské 1 kg
-
Čínská brokolice 500 g
-
Chřest, čerstvý 250 g
-
Cukrový hrášek 80 g
-
Cibule, jarní 200 g
-
Sezamový olej 15 ml
-
Pažitka, čerstvá 5 g
-
Škrob - dle potřeby
Příprava
-
Losos
- Smícháme sójovou omáčku s cukrem, saké a zázvorem.
- Na rozpálené pánvi s olejem opečeme porce ryby po obou stranách (asi 4-5 minut), stáhneme teplo a přidáme namíchanou omáčku.
- Pomocí lžíce přeléváme omáčku přes porce ryby. Jakmile omáčka zhoustne, stáhneme pánev zcela z tepla.
-
Omáčka se zeleninou
- Houby Shi-take namočíme do vlažné vody (na 30–45 minut), poté osušíme, odkrojíme nožku a napůlíme.
- Nakrájíme zeleninu zhruba na 5 cm kusy nebo podélně rozkrojíme. Rozpálíme olej, vložíme houby a poté zeleninu a za velkého tepla 3–4 minuty prohazujeme na pánvi.
- Přidáme zeleninový fond, sójovou omáčku a nakonec posypeme stonky pažitky.
- Pro případné jemné zahuštění můžeme použít škrob rozmíchaný s vodou od namočených hub.