Houbové pohankoto s řapíkatým celerem
Pohanka je velmi cenná potravina a docela snadno z ní lze připravit různé pokrmy jako například z rýže.

Suroviny
Pohankoto
-
Pohanka 800 g
-
Cibule 200 g
-
Mrkev, čerstvá 250 g
-
Olivový olej 100 ml
-
Česnek čerstvý 20 g
-
Žampiony 350 g
-
Kmín 1 g
-
Sýr, eidam 100 g
Salát
-
Celer řapíkatý ( kus cca 400g ) 120 g
-
Kyselé zelí 600 g
-
Třtinový cukr 20 g
-
Cibule červená 50 g
-
Řepa 200 g
Příprava
-
Pohankoto
- Ve vroucí vodě uvaříme loupanou pohanku doměkka, asi 10–12 minut. Mezitím na oleji orestujeme (ne do barvy) nakrájenou cibuli, celer a česnek, přidáme na plátky nakrájené žampiony a drobně pokrájenou mrkev. Ochutíme kmínem a dusíme asi 10 minut.
- Nakonec smícháme s uvařenou pohankou, dochutíme houbovým bujónem a podrcenou majoránkou, na talíři posypeme nastrouhaným sýrem.
-
Salát
- Čerstvé bílé kyselé zelí několikrát překrojíme a promícháme s nudličkami vařené červené řepy, nakrájenou cibulí, olejem a cukrem.
- Podáváme vychlezený a proležený.