Hovězí vývar s játrovým knedlíkem

Suroviny
Vývar
-
Hovězí maso (hřbet, hrudí, plec, oháňka atp. případně i morkové kosti) 800 g
-
Cibule 80 g
-
Mrkev 150 g
-
Petržel 150 g
-
Pórek 70 g
-
Černý pepř v celku 0.2 g
-
Nové koření 0.2 g
-
Voda 3500 ml
-
Petrželová nať 10 g
Játrové knedlíčky
-
Játra hovězí 250 g
-
Žemle nebo veka 120 g
-
Voda na navlhčení 70 g
-
Cibule 20 g
-
Strouhanka 50 g
-
Pšeničná mouka hladká 25 g
-
Česnek 10 g
-
Sůl 10 g
-
Vejce 1 kus
-
Majoránka 0.2 g
-
Pepř mletý černý 0.2 g
Příprava
-
Vývar
-
Hovězí maso opláchněte, naklepejte a rozkrájejte na větší kusy. Vložte do hrnce se studenou vodou, kterou postupně přivedete k varu. Poté přidejte koření a zeleninu. Následně pro zesílení chuti přisypme směs na hovězí bujón od Knorr a přiklopte. Vařte pod mírným varem 2,5 hodiny, během vaření sbírejte vznikající pěnu naběračkou, aby vývar zůstal čistý. Po vaření vývar odsaďte, následně ho sceďte.
-
-
Játrové knedlíčky
-
Očištěná, opláchnutá hovězí játra nakrájíme na menší kousky, přidáme navlhčenou žemli a cibuli a vše jemně umeleme. Do umleté směsi zamícháme strouhanku, mouku, česnek a sůl. Přidáme vejce a a okořeníme majoránkou a pepřem. Směs promícháme a vaříme ve výru nebo v hovězím fondu.
-
-
Servírování
-
Scezený vývar podáváme skousky kořenové zeleniny, játrovým knedlíkem a čerstvou petrželovou natí.
-