Hovězí musaka s lilkem a rajčaty s krémovou bešamelovou omáčkou
Poznejte recept na řecké zapečené jídlo. Nezapomeňte ho zapéct s předstihem a nechat vystydnout, teprve pak ho pokrájejte na porce. Pokud si raději přejete zachovat jeho krémovou konzistenci, podávejte ho ihned po vyjmutí z trouby.

Suroviny
Hovězí musaka s lilkem a rajčaty s krémovou bešamelovou omáčkou
−
+
€7368.0
Lilky:
Lilky velké
/ks
4.0 ks
0%
Sůl na zaprášení
/g
0.0 g
0%
Omáčka:
Cibule
/g
150.0 g
0%
Olivový olej
/ml
60.0 ml
0%
Mleté maso z hovězí plece
/g
1600.0 g
0%
Ostrá červená paprika, sůl, černý pepř, mletá skořice, oregano
/na dochucení
0.0 na dochucení
0%
Česnek
/stroužky
4.0 stroužky
0%
Suché červené víno
/ml
300.0 ml
0%
Voda
/ml
500.0 ml
0%
Pyré:
Voda
/ml
2000.0 ml
0%
Bešamelová omáčka:
Knorr Bílá omáčka 0,95 kg
/g
120.0 g
0%
Mléko
/ml
1000.0 ml
0%
Muškátový oříšek
/na dochucení
0.0 na dochucení
0%
Pečení:
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/na pečení
0.0 na pečení
0%
Strouhanka
/na posypání
0.0 na posypání
0%
Knorr Polparicca di Pomodoro - krájená rajčata 2,55 kg
/g
1000.0 g
0%

Mozzarella kuličky
/g
200.0 g
0%
Servírování:
Zeleninový salát
/g
500.0 g
0%
/
Lilky:
-
Lilky velké 4.0 ks
-
Sůl na zaprášení
Omáčka:
-
Cibule 150.0 g
-
Olivový olej 60.0 ml
-
Mleté maso z hovězí plece 1600.0 g
-
Ostrá červená paprika, sůl, černý pepř, mletá skořice, oregano
-
Česnek 4.0 stroužky
-
Suché červené víno 300.0 ml
-
Voda 500.0 ml
Pyré:
-
Voda 2000.0 ml
Bešamelová omáčka:
-
Knorr Bílá omáčka 0,95 kg 120.0 g
-
Mléko 1000.0 ml
-
Muškátový oříšek
Pečení:
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l
-
Strouhanka
-
Mozzarella kuličky 200.0 g
Servírování:
-
Zeleninový salát 500.0 g
Příprava
-
Lilky:
- Lilky omyjte a nakrájejte na kolečka silná maximálně 1 cm. Jemně zaprašte solí a nechte hodinu stát.
- Poté je opláchněte a přetřete papírovou utěrkou. Ogrilujte.
-
Omáčka:
- Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na olivovém oleji. Přidejte maso a restujte. Poté přidejte koření a víno.
- Omáčku Demi-Glace smíchejte s vodou, přidejte k masu a promíchejte.
- Vše duste na mírném ohni, dokud maso nebude měkké.
-
Pyré:
- 2 litry vody přiveďte k varu, odstavte z ohně, nechte vychladnout na teplotu 80-85 ⁰C.
- Nasypte Bramborovou kaši, promíchejte a nechte 2-3 minuty stát, poté ještě jednou krátce promíchejte.
-
Bešamelová omáčka:
- Bílou omáčku smíchejte s mlékem, přiveďte k varu, přidejte muškátový oříšek a nechte stát.
-
Pečení:
- Zapékací plech gastronádoby vymažte tukem a posypte strouhankou.
- Poté uložte do vrstev: bramborové pyré, masovou šťávu, rajčata, lilky a opět bramborové pyré.
- Vršek přelijte bešamelovou omáčkou a posypte strouhanou mozzarellou.
- Pečte 35 – 45 minut v troubě předehřáté na 160 °C.
-
Servírování:
- Musaku podávejte na zeleninovém salátu.