Jelení pečeně v tmavé omáčce s brusinkami a perníkovými kroketami

Suroviny
Marináda
-
Mrkev, kostičky 120 g
-
Celer, kostičky 150 g
-
Cibule, na kostičky 200 g
-
Vinný ocet 200 ml
-
Suché červené víno 0.5 ml
-
Sůl 40 g
-
Cukr 10 g
-
Jalovec, drcený 10 kus
-
Bobkový list 5 kus
Maso
-
Jelení kýta bez kosti 3000 g
-
Vepřové sádlo (na pečení)
Krokety
-
Perník na strouhání (pomletý) 300 g
-
Vejce 3 kus
-
Sůl, muškátový oříšek
-
Mléko 1000 ml
-
Strouhanka (na obalení) 100 g
Podávání
-
Voda 700 ml
-
Brusnice v konzervě 80 g
Příprava
-
Marináda
- Zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Cibuli nakrájejte na drobné proužky a vše promíchejte se zbytkem složek.
-
Maso
- Jelení kýtu naložte v připravené marinádě a odležte 2 dny v lednici.
- Vyjměte maso a osušte je papírovou utěrkou.
- Na pánvi opečte maso na vepřovém sádle a přecezenou zeleninu z marinády. Vše zalijte scezeným vínem z marinády a vodou.
- Přidejte masový fond - essenci a duste do mekka. Potom vyjměte maso, omáčku přeceďte a zredukujte, pro požadovanou konzistenci použijte jíšku.
- Přidejte brusnice a dochuťte dle potřeby.
-
Krokety
- Všechny složky (mimo strouhanku) spojte a důkladně promíchejte.
- Utvořte malé kuličky, obalte je ve strouhance a smažte v hlubokém tuku, až získají zlatavou barvu.
-
Podávání
-
Pečeni podávejte nakrájenou ve společnosti omáčky, brusinek a kroket.
-