Pečená vinná klobása s jemnou bramborovou kaší a červenou cibulí
Vinnou klobásu má někdo rád smaženou v trojobalu, jiný ji zase peče v troubě, pánvičce a v létě ji často grilujeme. Vinná klobása patří i na sváteční tabuli.

Suroviny
Klobása
-
Vinná klobása 2 kg
-
Hladká mouka 200 g
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 150 ml
Bramborová kaše
-
Voda 1.8 l
-
Máslo 120 g
-
Rama Cremefine Profi Na vaření 1 l 200 ml
Cibule
-
Cibule červená 1 kg
-
Vinný ocet, červený 500 ml
-
Cukr 200 g
-
Česnek čerstvý 30 g
-
Sůl 5 g
Dekorace
-
Hladkoliská petrželka 25 g
Příprava
-
Klobása
- Porci bílé klobásy natočíme do tvaru šneku a propíchneme z boku špejlí do kříže, aby nám klobása pěkně držela tvar při pečení (vyčnívající konce špejlí odlomíme).
- Každou porcí položíme oběma stranami do hladké mouky a opečeme do zlatova na tuku.
-
Bramborová kaše
- Odměřené množství vody zahřejeme na 80 °C, přidáme do vody máslo a stáhneme z tepla. Směs pro bramborovou kaši rychle vmícháme najednou do vody tak, aby se nám nevytvořily hrudky. Necháme kaši 2 minuty odstát a potom kaši zvolna metlou promícháme do konzistence kaše.
- Na konec přidáme na zjemnění rostlinný krém.
-
Cibule
-
Z cukru si připravíme karamel, který zalijeme vinným octem a ochutíme bylinkami a přidáme celé stroužky česneku. Zredukujeme na 1/3 a ještě horkou redukci nalijeme na oloupanou cibuli v sous vide sáčcích, které zavákuujeme. Vaříme při 85 °C 1–2 hodiny podle velikosti cibule. Poté vyndanou cibuli přepůlíme, ogrilujeme a rozebereme na vrstvy.
-
-
Dekorace
- Lístky petřželkyvysmažíme v rozpáleném oleji a dáme na kuchyňský papír osušit. Místopetželky můžeme použít lístkylibečku nebo řapíkatého celeru.
-
Podávání
- Na talíř nandáme bramborovou kaši, narovnáme povařené půlky červené cibule a položíme zlatavé šneky bílé klobásy.
- Vše dozdobíme osmaženými lístky bylinek.