Pyré z pečeného celeru v soli s nakládanou kedlubnou
Nakládanou kedlubnu lze skvěle využít i v mnoha dalších receptech jako chutný kyselý doplněk hlavních jídel a předkrmů nebo např. jako složka zeleninových salátů.

Suroviny
Pečený celer v solné krustě
-
Celer celý ( 800 - 1000g ) 500 g
-
Vaječné bílky 100 g
-
Sůl 250 g
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 80 g
Celerové pyré
-
Celer celý ( 800 - 1000g ) 1.4 kg
-
Rama Cremefine Profi Na vaření 1 l 1 l
-
Bílá čokoláda 100 g
-
Sůl
Nakládaná kedlubna
-
Kedlubna 300 g
-
Ocet Vinegar 200 g
-
Voda 160 ml
-
Cukr 160 g
-
Sůl 5 g
-
Česnek, utřený 8 g
-
Bílý pepř, mletý
Servírování
-
Lososový kaviár 80 g
-
Hobliny z řapíkatého celeru 100 g
-
Celerové lístky (na dozdobení)
Příprava
-
Pečený celer v solné krustě
- Bílky vyšlehejte do tuha. Ke konci přimíchejte sůl.
- Na pečícím plechu hmotou obalte očištěný celý celer a pečte na 180°C přibližně 1 hodinu.
- Nechte zchladnout, celer vyjměte a nakrájejte na hrubé plátky, z kterých můžete vykrojit pravidelná kolečka.
- Před servírováním je prohřejte v tuku.
-
Celerové pyré
- Očištěný celer nakrájejte na vetší kostky, zalijte rostlinným krémem a pomalu vaříte a redukujte tekutinu min. na 1/3.
- Poté přendejte do mixéru, rozmixujte do hladka, zahustěte přidáním vloček bramborové kaše, jemně osolte a dochuťte rozpuštěnou (případně lehce zkaramelizovanou) bílou čokoládou.
-
Nakládaná kedlubna
- Očištěné kedlubny nakrájejte na nářezovém stroji na tenké plátky.
- Zbylé suroviny svařte na horký nálev, kterým plátky kedlubny zalijte a nechte zchladnout.
- Kedlubny můžete takto skladovat delší dobu.
-
Servírování
- Do prostřed talíře roztáhněte porci celerového pyré, položte pár hoblin z řapíkatého celeru, které jste udělali pomocí škrabky, přidejte prohřáté kolečko z pečeného celeru, doplňte o 3 – 4 plátky kedlubny a ozdobte trochou červeného kaviáru.
- Posypte pár lístky z celeru.