1. Slepice po šumavsku

    Dobře očištěnou slepici naporcujeme a uvaříme ve vývaru do poloměkka. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku a vložíme porce povařené slepice. Podlijeme vývarem a pod poklicí podusíme doměkka. Měkké porce masa vyjmeme, šťávu zredukujeme, přidáme rostlinný krém, podle potřeby případně zahustíme jíškou, povaříme a přecedíme nebo rozmixujeme tyčovým mixérem. Do krémové omáčky vložíme zpět připravené porce slepice, přidáme k nim na plátky nakrájené a na másle podušené houby a vše provaříme. Můžeme dochutit houbovým bujónem.

  2. Chodský báč

    Do části vlažného mléka rozdrobíme kvásek a necháme vzkypět. Nastrouhané syrové brambory vymačkáme a polovinu spaříme v části horkého mléka, aby nezhnědly, a necháme vychladnout. Smícháme brambory, směs na bramborové knedlíky, kvásek a ostatní přísady - rozetřený česnek, sůl, vejce a promnutou majoránku. Zpracujeme v těsto a necháme kynout. Na pánvi prohřejeme škvarky. Sádlem vymažeme nízké GN plechy na pečení. Když je těsto vykynuté, vmícháme vyškvařené škvarečky a těsto vlijeme na sádlem vymazané plechy, rozprostřeme je stěrkou do okrajů každého plechu (těsto je hustější než na lívance). Počkáme až těsto vykyne do dvojnásobného objemu a pak pečeme v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova. Během pečení můžeme potírat povrch tukem.