+

Maso:

Přílohy:

Bešamelová omáčka:

  • Knorr Bílá omáčka 0,95 kg 140.0 g
  • Mléko 1000.0 ml
  • Muškátový oříšek
  • Žloutky 4.0 kus

Pečení:

  • Sýr mozzarella 400.0 g
  • Rajčata na kolečka

Servírování:

  • Jemný salát a bylinky
  • Sýr feta 150.0 g
  • Olivový olej 50.0 ml
  1. Maso:

    • Na oleji orestujte cibuli, přidejte maso a vše orestujte, okořeňte Delikatem na gyros a osolte. Přidejte rajčatový protlak, vše mírně podlijte vodou.
    • Přebytek tekutiny nechte odpařit. Nakonec dochuťte špetkou oregana.
  2. Přílohy:

    • Lilky omyjte a pokrájejte podélně na tenké plátky, po obou stranách mírně zaprašte solí, nechte 1 hodinu stát. Lilky pečlivě osušte papírovou utěrkou.
    • Osmažte lilek na oleji z obou stran, na stejném oleji osmažte brambory.
    • Rajčata nakrájejte na kolečka nebo na půlky.
  3. Bešamelová omáčka:

    • Bílou omáčku smíchejte s mlékem a přiveďte k varu. Dochuťte špetkou muškátového oříšku.
    • Chvíli počkejte, než teplota omáčky klesne a poté ji zamíchejte s vaječnými žloutky.
  4. Pečení:

    • Plech gastronádoby 1/1 vymažte tukem, uložte vrstvu brambor, posypte sýrem, přelijte malým množstvím bešamelu, následně uložte vrstvu lilku, opět posypte sýrem a přelijte omáčkou. Vše zakryjte masem a přelijte omáčkou.
    • Vložte do trouby předehřáté na teplotu 170 °C a pečte asi 40 minut, v polovině pečení posypte zbytkem sýra a uložte kolečka rajčat.
  5. Servírování:

    • Musaku pokrájenou na porce za studena před servírováním ohřejte.
    • Ozdobte čerstvými bylinkami a jemným salátem.
    • Vršek posypte rozmačkaným sýrem feta a mírně pokapejte olivovým olejem.