Uzené kachní prso s křenovou omáčkou a opečeným květákem
Recept, který je až překvapivě jednoduchý na přípravu. Nasládlá chuť kachním prsům sluší, jsou měkkoučká a šťavnatá.

Suroviny
Maso
-
Med 300 g
-
Koriandrová semínka 10 g
-
Badyán ( 1g hvězdička ) 10 kus
-
Kachní prsa s kůží (á 200 g), uzená 2 kg
-
Olivový olej 50 ml
-
Tymián, čerstvý 10 kus
Omáčka
-
Voda 15 l
-
Křen 200 g
-
Rama Cremefine Profi Na vaření 1 l 200 ml
-
Cibule 150 g
-
Cukr 80 g
-
Máslo 200 g
Příloha
-
Květák 1 kg
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 120 ml
-
Pažitka, čerstvá 15 g
-
Brambory 15 kg
Příprava
-
Maso
- Med, koriandrová semena a badyán svařte na mírném ohni na polovinu. Kachní prsa potřete po obou stranách kuřecí esencí. Pokapejte olivovým olejem a maso důkladně promněte.
- Přidejte snítky tymiánu a nechte v chladu asi 10 minut marinovat.
- Prsa pečte na grilovací pánvi nebo GN grilovací desce stranou kůže dolů při středním teple, průběžně otáčejte, případně odlévejte tuk.
- Prsa naglazujte poslední minuty ochuceným redukovaným medem, aby se vám medová glazura nespálila.
-
Omáčka
- Na polovině másla zesklovatíme pokrájenou cibuli, zalijeme vodou, přidáme směs pro bílou omáčku a připravíme si tak podle návodu základní bešamelovou omáčku, kterou zjemníme rostlinným krémem, zbylým máslem a ochutíme nastrouhaným křenem a jemně cukrem.
- Nakonec rozmixujeme do hladka a přecedíme.
-
Příloha
- Květákové růžičky krátce povaříme ve vodě, zchladíme a překrojíme na půlky. Ochutíme směsí Aroma mix a opečeme na tuku.
- Oloupané brambory nakrájíme na větší pravidelné kostky a uvaříme doměkka. Zchladíme, ochutíme směsí Aroma mix a opečeme na tuku do zlatova.
-
Podávání
- Na talíř nalijeme křenovou omáčku, položíme opečené kousky květáku a brambor, přiložíme za sebou poskládané plátky nafilírovaných kachních prsou a posypeme nasekanou pažitkou.
-
Tip
- Prsa si můžeme sami vyudit tak, že maso naložíme do směsi soli, cukru a bylinek na 24 hodin, poté osušíme a udíme při 90 °C asi 25 minut.