Vepřová roláda pečená s hořčicí, tymiánoovu rýží a konfitovaným pastyňákem
Náplně v roládě zlepší nejen vzhled pokrmu, ale i jeho chuť. Klasika, která nikdy nezklame – to je roláda plněná vajíčky, salámem chorizo a kapustou.

Suroviny
Roláda
-
Vepřová krkovice bez kosti 1.5 kg
-
Vejce 5 kus
-
Celozrnná hořčice 50 g
-
Kapustový list 200 g
-
Chorizo klobása 50 g
-
Med 80 g
Rýže
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 120 ml
-
Sůl 15 g
Pastyňák
-
Pastyňák 2 kg
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 2.5 l
Příprava
-
Roláda
- Vepřové maso seřízneme na plát, který pod folií ještě rozklepeme. Okořeníme a potřeme plnotučnou hořčicí.
- Na plochu masa rozložíme tence na kolečka nakrájený chorizo salám, další vrstvu utvoříme ze spařených kapustových listů a ke kraji položíme řadu vařených vajec kladených vedle sebe. Naplněný plát zavineme do rolády a zpevníme motouzem.
- Připravenou roládu potřeme celozrnnou hořčicí s míchanou s medem, vložíme do nízkoteplotní trouby na rošt podložený GN nádobou, přikryjeme alobalem a pečeme při 75 °C 12 hodin.
-
Šťáva
- Zachycený výpek z rolády doplníme vodou na požadované množství, přidáme směs na vepřovou šťávu a za promíchání přivedeme k varu.
- Podle libosti můžeme ochutit hořčicí a medem.
-
Rýže
- Propláchnutou rýži zesklovatíme na tuku, zalijeme vodou v poměru (1:1,5), přidáme sůl a bylinky, za míchání přivedeme k varu, poté přiklopíme poklicí a necháme za mírného tepla rýži dodusit do měkka.
-
Pastyňák
- Neoloupaný, ale dobře odrhnutý pastyňák opečeme na tuku do barvy, přidáme další tuk tak, aby byl zcela zakrytý a pod pokličkou z pečícího papíru necháme zeleninu konfitovat (na pánvi za mírného probublávání nebo v konvektomatu při 98 °C) doměkka.
- Poté zeleninu vyndáme a je připravena k servírování.
-
Podávání
- Roládu zbavíme motouzu a nakrájíme na porce, které klademe na talíře, kde máme položenou rýži a napůlený pastyňák.
- Maso podléváme šťávou, případně jídlo doplníme bylinkou.