Vepřová plec s bramborovým konfitem, jablky, křenem a hořčicí
Tradiční kombinace jablek a křenu, připravena netradičním způsobem, dělá z vepřové plece luxusní pokrm.

Suroviny
Vepřová plec s bramborovým konfitem, jablky, křenem a hořčicí
−
+
€79594.61
Vepřová plec
Vepřová plec
/g
2.0 g
0%
Nakládací sůl
/g
600.0 g
0%
Sůl
/kg
1.0 kg
0%
Víno, bílé
/ml
200.0 ml
0%
Celer celý ( 800 - 1000g )
/g
40.0 g
0%
Mrkev, čerstvá
/g
40.0 g
0%
Cibule
/g
40.0 g
0%
Bobkový list
/kus
1.0 kus
0%
Knorr Professional Primerba Tymián 0,34 kg
/g
5.0 g
0%
Černý pepř, celý
/kus
8.0 kus
0%
Křen, nastrouhaný
/g
50.0 g
0%
Bramborový konfit
Malé brambory
/kus
40.0 kus
0%
Olivový olej
/l
1.0 l
0%
Snítky tymiánu
/kus
2.0 kus
0%
Česnek stroužky
/kus
4.0 kus
0%
Knorr Professional Essence Kuřecí bujón 1 l
/ml
0.0 ml
0%

Máslo
/g
40.0 g
0%
Pošírovaná jablka
Sladké víno
/ml
250.0 ml
0%
Cukr
/g
15.0 g
0%
Sůl
/g
7.0 g
0%
Jalovec
/kus
5.0 kus
0%
Hřebíček
/kus
3.0 kus
0%
Jablka (oloupaná, odjadřincovaná)
/kus
3.0 kus
0%
Máslo
/g
15.0 g
0%
Hořčice
Hořčičná semena
/g
50.0 g
0%
Balsamico bílé (15 ml ) lžíce
/ml
250.0 ml
0%
Cukr
/g
5.0 g
0%
Sůl
/g
10.0 g
0%
/
Vepřová plec
-
Vepřová plec 2.0 g
-
Nakládací sůl 600.0 g
-
Sůl 1.0 kg
-
Víno, bílé 200.0 ml
-
Celer celý ( 800 - 1000g ) 40.0 g
-
Mrkev, čerstvá 40.0 g
-
Cibule 40.0 g
-
Bobkový list 1.0 kus
-
Knorr Professional Primerba Tymián 0,34 kg 5.0 g
-
Černý pepř, celý 8.0 kus
-
Křen, nastrouhaný 50.0 g
Bramborový konfit
-
Malé brambory 40.0 kus
-
Olivový olej 1.0 l
-
Snítky tymiánu 2.0 kus
-
Česnek stroužky 4.0 kus
-
Máslo 40.0 g
Pošírovaná jablka
-
Sladké víno 250.0 ml
-
Cukr 15.0 g
-
Sůl 7.0 g
-
Jalovec 5.0 kus
-
Hřebíček 3.0 kus
-
Jablka (oloupaná, odjadřincovaná) 3.0 kus
-
Máslo 15.0 g
Hořčice
-
Hořčičná semena 50.0 g
-
Balsamico bílé (15 ml ) lžíce 250.0 ml
-
Cukr 5.0 g
-
Sůl 10.0 g
Příprava
-
Vepřová plec
- Všechnu sůl smícháme s 11 litry vody a v hrnci přivedeme k varu, pak zchladíme a přelejeme do nádoby, vložíme maso, přikryjeme a necháme po dobu 10 dnů v chladu.
- Po 10 dnech vycedíme a osušíme. Vložíme do hrnce a přidáme 4 pol. lžíce nakládací soli a 4 pol. lžíce soli, víno, celer, karotku, cibuli, primerbu tymián, bobkový list a pepř. Zalijeme 7,5 l vody, na mírnou teplotu vaříme nepřikryté 2,5 hodiny.
- Když je maso měkké, necháme ho vychladit. Maso nakrájíme a zahříváme ve vývaru, ve kterém jsme maso vařili. Doplníme křenem.
-
Bramborový konfit
- Konvektomat předehřejeme na 135 °C. Neoloupané brambory umístíme do GN nádoby s olivovým olejem, tymiánem a česnekem. Přikryjeme alobalem a pečeme 1 hod a 30 minut. Poté vyndáme z trouby a necháme vychladnout při pokojové teplotě v oleji. Pak brambory vycedíme, oloupeme a vrátíme zpět do oleje do doby podávání.
- V pánvi zahřejeme 30 ml kuřecího vývaru připraveného z Essence kuřecí bujón, přidáme brambory a máslo, redukujeme do glazé. Osušíme na papíře a osolíme.
-
Pošírovaná jablka
- Sladké víno, cukr, sůl (5g), jalovec a hřebíček přivedeme k varu, dokud se nevypaří alkohol, asi 5 minut.
- Jablka nakrájíme na klínky. Poté jablka zalijeme připraveným nálevem z vína a dáme do vakuovacího sáčku. Vložíme do konvektomatu na páru nebo na kombinaci horkého vzduchu a páry na 85°C na 9 minut. Poté zchladíme v ledové lázni.
- Před servírováním ohříváme jablka ve vlastním nálevu, přidáme máslo, redukujeme do glazé a osolíme. Nakonec osušíme papírem.
-
Hořčice
- V pánvi přivedeme vodu k varu, přidáme hořčičná semínka a vaříme 30 sekund. Vycedíme a dlouze propláchneme ve studene vodě, přendáme do misky.
- Balsamico, sůl a cukr přivedeme k varu a zalijeme tímto lákem hořčičná semínka. Necháme zchladnout při pokojové teplotě. Pak přikryjeme a necháme ještě při pokojové teplotě přes noc.