Na první pohled vypadá grilování a barbecue velmi podobně. V závislosti na použitém vybavení můžete v obou případech vařit na ohni, na dřevě, uhlí, nebo na plynu. Obě techniky můžete v kuchyni využívat s úspěchem. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl?

Co je grilování

Grilování je technika vaření, která zahrnuje přímé zahřívání suroviny umístěné na roštu nad otevřeným ohněm. Protože je ingredience vystavená vysokým teplotám, doporučuje se pro přípravu menších a jemnějších řezů masa, stejně jako ovoce a zeleniny. Větší kousky by se mohly na povrchu spálit a uvnitř by zůstaly nepropečené. Grilování znamená příprava jídla velmi rychlým způsobem, právě proto je grilování tak populární na zahrádkách.

Co je barbecue

Barbecuing (BBQ) je vlastně příprava - opékání jídla pod víkem. Místo přímého ohně použitého při grilování je zdroj tepla většinou nepřímý, může to být například pečící poklop, pod kterým se pak připravuje maso a který se umístí na běžný gril.

Metoda barbecue pochází ze Spojených států, kde se stala velmi populární, zvláště v obtížných podmínkách a těžkých časech, např. na plantážích bavlny nebo v době války. Uzení chránilo maso před zkažením a dlouhé tepelné zpracování způsobilo, že dokonce nejhorší a nejtvrdší kousky se daly jíst. 

Dnes se metodou barbecue připravují jak drůbež, tmavé maso, tak i ryby. Tuto kulinární metodu lze použít, když se připravuje v poslední době populární tzv. trhané vepřové (pulled pork) nebo trhané hovězí (pulled beef). Vepřové se nejčastěji připravuje z plece, která je po dlouhém tepelném zpracování neobvykle měkká a lze ji snadno rozdělit na jednotlivá vlákna, která mohou být základem pro mnoho pokrmů. Pro barbecue je typická nižší teplota pečení a delší čas přípravy. Používá se pro pečení větších a tvrdších kusů masa, které po dlouhých hodinách tepelné přípravy krásně změknou.

 

Technika podobná barbecue je uzení, které vyžaduje ještě nižší teploty, mezi 20° C a 60° C. Díky nižším teplotám je celý proces ještě delší, může trvat několik hodin, ale i několik týdnů podle velikosti uzeného masa.

Maso z barbecue se často míchá s různými omáčkami a doplňky a je vkládáno do sendvičů, kterým dodává regionální charakter. A tak například hořčice, okurka a kysané zelí budou znamenat český akcent a chilli, koriandr a jalapeňo mexický. Samozřejmě výborným doplňkem takového sendviče je také omáčka BARBECUE.

Recept na základní bbq omáčku 

Počet možných modifikací BBQ omáčky je téměř nekonečný. Uvádíme recepty, které stojí za to vyzkoušet.

Suroviny na 10 porcí

  • Ocet 500 ml
  • Jablečná šťáva 500 ml
  • Cukr 500 g
  • Knorr šťáva k pečení 100 g
  • Sůl 20 g
  • Černý pepř 5 g
  • Extrakt tekutého kouře s uzeným aromatem dle chuti
  • Hellmann's kečup 400 g

Příprava

  • Všechny složky omáčky kromě kečupu smíchejte, ohřejte a uveďte do varu.
  • Vařte na mírném ohni cca 10 minut.
  • Odstavte k vychlazení. Potom smíchejte s kečupem

Určitě ano! Sladké a kořeněné aroma barbecue omáčky určitě přidá chuť pokrmům, které se připravují oběma způsoby.