Na první pohled vypadá grilování a barbecue velmi podobně. V závislosti na použitém vybavení můžete v obou případech vařit na ohni, na dřevě, uhlí, nebo na plynu. Obě techniky můžete v kuchyni využívat s úspěchem. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl?

Grilování versus Barbecue

Grilování je technika vaření, která zahrnuje přímé zahřívání suroviny umístěné na roštu nad otevřeným ohněm. Protože je ingredience vystavená vysokým teplotám, doporučuje se pro přípravu menších a jemnějších řezů masa, stejně jako ovoce a zeleniny. Větší kousky by se mohly na povrchu spálit a uvnitř by zůstaly nepropečené. Grilování znamená příprava jídla velmi rychlým způsobem, právě proto je grilování tak populární na zahrádkách.

Barbecuing (BBQ) je vlastně příprava - opékání jídla pod víkem. Místo přímého ohně použitého při grilování je zdroj tepla většinou nepřímý, může to být například pečící poklop, pod kterým se pak připravuje maso a který se umístí na běžný gril.

Pro barbecue je typická nižší teplota pečení a delší čas přípravy. Používá se pro pečení větších a tvrdších kusů masa, které po dlouhých hodinách tepelné přípravy krásně změknou.

Technika podobná barbecue je uzení, které vyžaduje ještě nižší teploty, mezi 20° C a 60° C. Díky nižším teplotám je celý proces ještě delší, může trvat několik hodin, ale i několik týdnů podle velikosti uzeného masa.

Určitě ano! Sladké a kořeněné aroma barbecue omáčky určitě přidá chuť pokrmům, které se připravují oběma způsoby.