Sezóna
Roční období na talíři
-
Kulinářské trendy na rok 2022
Rok 2021 představoval pro šéfkuchaře mimořádně náročnou výzvu. Prioritou bylo přizpůsobit se pandemické realitě, co nebylo pro gastronomický byznys v žádném případě jednoduché. Do roku 2022 vstupujeme s nadějí, že zlé časy snad už pominuly, a že budeme moct začít konečně znovu naplno.
-
Vegetariánské vánoční menu? Žádný problém!
Objednávají si vaši zákazníci stále jen vegetariánská jídla? Sestavit vánoční menu může být výzvou. Podívejte se, jak připravit vegetariánské verze zimních klasik.
-
Sedm tipů na vánoční rybu
Těžko si co i jen představit vánoční oslavu bez ryb. Někteří hosté upřednostňují tradiční chutě, zatímco jiní s radostí sáhnou po něčem novém. Podívejte se, jak je všechny ohromíte.
-
Podzimní polévky, které Vaši hosté budou milovat
Tak sbohem, studené polévky! Nyní je načase popřemýšlet o polévkách, které Vaše hosty pořádně zahřejí v sychravých podzimních a zimních dnech. Které polévky byste určitě měli zařadit do svého podzimního menu? Připravili jsme řadu inspirací pro všechny kuchaře - pro ty tradiční, moderní, ale také ty, kteří preferují jídla z dalekých koutů světa.
-
Letní menu: Svěží gastronomické trendy
Letní menu musí být chutné, výjimečně fresh a je také důležité vychutnat si ho v dobré společnosti. Těžká hlavní jídla v létě nahrazujeme lehčími, připravenými z přírodních sezónních surovin. Obvykle omezujeme také maso a preferujeme spíše jídla rostlinného původu. Poradíme Vám, jak sestavit svěží letní menu, které si Vaši hosté určitě zamilují.
-
Polévky na zimní období, které vás nevyjdou draze
Dát si misku horké polévky je ten nejlepší způsob, jak se v zimě zahřát. Hosté hledají tu nejlepší chuť, zatímco majitelé restaurací... zisk. Přečtěte si několik našich tipů, jak dosáhnout obojího, díky přípravě chutných polévek
-
Více než jen nakládačky — jaké jídlo je dobré pro vaše zažívání?
O tom, že fermentované potraviny přinášejí mnoho zdravotních benefitů, zcela jistě víte. Co dalšího ještě můžete podávat hostům, kteří dbají o správné zažívání?
-
Vegetariánská a veganská jídla na zimu
Nastala zima a pro hosty jsou restaurace místy, kde se rádi ohřejí po procházce v chladném počasí. Co můžete podávat hostům, kteří nejedí maso, abyste uspokojili jednak jejich chuťové buňky, ale také zahřáli jejich srdce?
-
Trendy na prosinec. Moderní diety
Nový rok se blíží a naši hosté začnou přemýšlet o svých novoroční předsevzetích. Někteří z nich se rozhodnou změnit svůj jídelníček. Které moderní výživové směry jsou právě teď moderní a jak se na ně připravit?
-
Novoroční předsevzetí — stát se vegetariánem
Nastává čas na novoroční předsevzetí a diety jsou vždy žhavé téma. Mnoho vašich hostů této příležitosti využije, aby ve svém jídelníčku maso omezili, nebo ho dokonce zcela vyřadili. Přečtěte si našeho krátkého průvodce cateringem pro vegetariány.
-
Firemní novoroční party – co klienti očekávají?
Začátek nového roku je pro akce ideální a firmy to dobře vědí. Jaká jsou očekávání vašich klientů?
-
Trendy pro listopad. Menu na Vánoce, Silvestr a zimní party sezónu
Vánoční a zimní party sezóna je už za rohem. Podívejte se na nejnovější trendy v gastronomii, které vám pomohou znovu okouzlit vaše hosty.
-
Ať započne sezóna kořenové zeleniny! Podívejte se na některé z nejlepších zeleninových jídel
Je čas říct sbohem sladkým rajčatům a letním zeleným fazolkám. Podzim je tady, takže přivítejme kořenovou zeleninu. Na co ji můžete použít?
-
Fermentace (kvašení) potravin — více než jen kysané zelí
Fermentace je jednou z nejzdravějších metod konzervování potravin. Díky působení bakterií a hub získá potravina nové příchutě, vůně a textury, a obohatí se probiotiky. Které potraviny můžete fermentovat?
-
Menu na Silvestr a Vánoce. Chyby, které často děláme
Pokud máte na Vánoce a na Silvestr mnoho zakázek, nebo pořádáte podobné události už léta, mohli byste uvíznout ve svých starých zvycích. A v takovém případě můžete opomenout několik důležitých detailů, které ovlivňují spokojenost vašich zákazníků. Jaké jsou ty nejčastější chyby?
-
Jak vařit rýži? Pár tipů k jednotlivým odrůdám
Ačkoli je rýže základem výživy pro téměř třetinu světové populace, musí ještě zaujmout své správné místo v menu restaurací. Zjistěte více o jejích druzích a odrůdách a nechte se inspirovat rozmanitostí, kterou přináší.
-
Trend na říjen. Víno
Těžko si představit menu restaurace bez vína. Firemní akce, rodinné oslavy, tapas nebo večeře s přáteli – zákazníci se těší, že každou z těchto událostí si mohou užít se skleničkou červeného nebo bílého. Co potřebujete vědět o víně, abyste vybrali ta správná pro vaši restauraci?
-
Firemní vánoční večírek – co od něj klienti očekávají?
Vánoční a novoroční catering pro vás může být “brnkačka”, ale buďte opatrní. Pokud se ve vaší přípravě akce dopustíte chyby a zapomenete vzít do úvahy očekávání svého klienta, pak může být nespokojený s vaším servisem, ať už je vaše jídlo sebelahodnější.
-
Trend na září: Zapomenutá zelenina
Artyčok, kozí brada, nebo patizony— to je jen několik druhů zapomenuté zeleniny, která dříve vládla v kuchyni. V současnosti se ale mnoho kuchařů snaží navrátit jim jejich místo zpátky a nabídnout je svým hostům.
-
Jak marinovat různé druhy masa
Díky dobré marinádě získáte maso jemné, aromatické a chutné. Jak zvolit tu správnou marinádu pro určitý druh masa?
-
Vaření naživo krok za krokem. Získejte infografiku!
Živé vaření vyžaduje přípravu. V naší nové infografice vám dáme přehled všech kroků, které jsou potřeba pro nezapomenutelnou show. Podívejte se na ni!
-
Trend na červen: Vaření naživo
Živé vaření před očima vašich hostů je trendy. A to je skvělá zpráva pro šéfkuchaře restaurací! Vaření naživo jim totiž může pomoci vybudovat jejich osobní značku a propagovat jejich restauraci. A může také posloužit jako prostředek vzdělávání zákazníků a navázání kulinářského dialogu s nimi.
-
Sezónní průvodce letní zeleninou a ovocem. Objevte 5 letních hvězd, které by si měly najít místo na vašem menu!
Léto je pro kuchaře báječným ročním obdobím, protože nabízí nejširší škálu sezónních surovin z celého roku. Určitě se vyplatí seznámit se s místními výrobci a vybrat ty, kteří dodávají ingredience té nejvyšší kvality. A jak se říká, co spolu vyrůstá, to se k sobě i hodí. Lehká jídla, osvěžující nápoje, čerstvé saláty, syrové potraviny, zmrzliny, koktejly a samozřejmě grilovací sezóna - nejdůležitější je dbát na jednoduchost ingrediencí, aby vynikla jejich chuť.
-
Trend na květen: Grilování
Nejstarší způsob přípravy pokrmů je zároveň tím nejžhavějším restauratérským trendem sezóny. Jde o vaření na otevřeném ohni, nebo grilování. Jaká jsou očekávání zákazníků, pokud jde o grilovaná jídla? Jak je nejlépe podávat a kde hledat inspiraci?
-
Grilování bez odpadu
Grilovaná jídla jsou velmi populární a mohou určitě zvýšit počet hostů ve vaší restauraci. Mohou však znamenat i ztráty, pokud nepracujete správně s odpadem při grilování, kterého je opravdu hodně.
-
Dubnový trend: Flexitariánství
Hosté si stále častěji objednávají jídla bez masa. I když si to asi momentálně nedokážete představit, právě přichází nový trend, flexitariánství!
-
Tři gastronomické trendy pro jaro
Gastronomický průmysl se rychle mění a my se měníme s ním. Tady jsou tři trendy, které změní restaurace a gastronomické podniky.
-
Sezonní průvodce jarní zeleninou a ovocem. Objevte 7 surovin, které by ve vašem jarním menu neměly chybět.
Na jaře se otepluje a dny se opět prodlužují. Ačkoli zimní ingredience byly vynikající, všichni se už těšíme na svěží a jasné barvy čerstvého ovoce a zeleniny, které nyní již začínají růst. Samozřejmě naše těla začínají také toužit po nových chutích. Jako kuchaři tedy musíme rozšířit škálu našich receptů a připravit nové sezonní menu. Vždy je dobré zaměřit se na zeleninu a ovoce, které mají hlavní sezonu. Právě tehdy jsou tyto suroviny nejčerstvější, bez vad a také nejlépe chutnají.
-
Trend na březen: stravování v restauracích
Poprvé za řadu let se lidé stravují v restauracích o něco méně než dříve. Trend stravování v restauracích slábne a kvalita pokrmů již k vybočení z průměru nestačí. Abyste dokázali přilákat zákazníky, musíte uspokojit celou řadu jejich potřeb a zajistit jim výjimečný zážitek.
-
9 tipů od kuchařů pro kuchaře na dokonalé zimní polévky a dušené pokrmy
Počasí výrazně ovlivňuje naše chutě a stravovací nálady. Když se ochladí, je možné do nabídky jídel ve významné míře zařadit polévky a dušená masa. Jsou plné chutných a výživných ingrediencí a hostům přinášejí bohatství chutí, které evokují útulnou domácí atmosféru.
-
Trend na únor: bez odpadu
Snížení množství odpadu je všestranně výhodné – snižuje náklady na nákup surovin i na nakládání s odpadem, výrazně posiluje renomé restaurace, závodních či školních jídelen nebo cateringové firmy a v neposlední řadě uspokojuje potřeby hostů, kteří si stále více uvědomují, jaké jsou ekologické náklady na výrobu a zpracování potravin. Otázka zní – můžeme se skutečně obejít zcela bez odpadu?
-
Jak se připravit na nový rok – získejte infografiku!
Jak správně začít nový rok v oblasti stravování? Provedeme vás krok po kroku, na co se zaměřit, aby Vaše cesta měla smysl a Vaše konání mělo výborné výsledky. Získejte infografiku!
-
Lednový trend: Lehké pokrmy
Novoroční předsevzetí – lidé si je dávají obvykle v lednu a má to svůj důvod. Po všech těžkých svátečních jídlech na rodinných sešlostech, společenských akcích a firemních večírcích si žaludek zasluhuje odpočinout. Přibližně 45 % lidí na počátku roku zahajuje nějakou dietu, neboť chtějí shodit a omezit těžké pokrmy. A proto svým hostům vyjděte vstříc lehkými pokrmy – budou spokojení!
-
Jak se připravit na nový rok
Po závěrečném čtvrtletí roku, které je vždy spjaté s intenzivní prací, přichází leden – vhodná doba pro plánování nového roku. Jaké změny navrhli šéfkuchaři? Jaké jsou jejich cíle a jaké nové trendy jsou důležité?
-
Jak v restauraci připravit lehké vegetariánské jídlo?
Vegetariánské pokrmy by měly nabízet téměř všechny restaurace. Proč? Vegetariáni sice nejedí maso, ovšem mnozí konzumenti masa jedí vegetariánská jídla.
-
Tři trendy gastronomie na zimu
Oslavme rok 2019 novými trendy v gastronomii! Po celý rok vám budeme servírovat užitečné články o nejnovějších trendech ve světě restaurací a stravovacích služeb. V prvním čtvrtletí vám představíme tyto nepřehlédnutelné trendy.
-
Maso a koření
Základem výborné chuti různých mas je vhodně zvolené koření. Připomeňte si zásady, které vám usnadní správný výběr.
-
Zálivka vinaigrette
Osvěžit nabídku salátů je možné mnoha způsoby. Tím nejjednodušším řešením, jak dodat salátu unikátní chuť, je pokropit ho zálivkou vinaigrette. Zvolte tu nejvhodnější.
-
11 tipů pro dokonalý salát
V sezóně, kdy máme čerstvou zeleninu na dosah ruky, ji můžeme snadno a rychle použít do lehkých a zdravých salátů. Seznamte se s 11 radami, které způsobí, že každý salát bude nejen chutný, ale i výživný.
-
Osvěžující studené nápoje
Ledové čaje a studené jogurtové nápoje - ideální letní pití za pár minut. Nechte se inspirovat našimi recepty.
-
Chřest - sezonní revoluce v kuchyni
Zařaďte do své sezonní nabídky chrest. Máme pro vás několik tipů.
-
Letní trendy
Hledáte inspiraci pro letní menu? Založte ji na sendvičích s pastrami nebo z oblíbeného salátu zkuste připravit studenou polévku.
-
Valentýnská večeře
14. února je datum, které se v kalendáři označuje symbolem srdce vzhledem k oslavě mezinárodního svátku lásky čili den svatého Valentýna. Jak tedy zorganizovat romantickou večeři v restauraci tak, aby se zvýraznil tento výjimečný den a jak povzbudit chuťové smysly hostů?
-
Teplé nápoje na zahřátí
Dost klasickým teplým nápojů. Vyzkoušejte jednoduché recepty, které pohladí i zahřejí.
-
Podzimní trendy a produkty sezóny
Podzimní menu před námi otvírá možnost dodat pokrmům výjimečnou chuť kysáním, fermentací nebo jinými tradičními metodami, které stojí za to využít zvláště v tomto období. Váš jídelní lístek může také zpestřit bohatství podzimních surovin, takových jako dýně, houby nebo husa.
-
Menu - podzim/zima
Objevujte, překvapujte a posouvejte hranice dál! Podzimní brožura přináší recepty s tradicí i moderní interpretací.
-
Vánoční koření
Jejich charakteristická chuť a vůně naladí tu pravou slavnostní atmosféru. Podívejte se, jak na to.
-
Jak nakládat s potravinami podle sezóny
Sezonní potraviny přirozeně dozrávají v dané době, v daném ročním období, a jsou k dostání z lokálních chovů či farem. Případně je možné je během doby sklizně uskladnit na pozdější časy. Řadíme sem zejména ovoce a zeleninu, ale také houby nebo některé druhy masa.
-
Trendy v gastronomii pro rok 2025
Na jaké druhy pokrmů a surovin by se měl váš podnik zaměřit, abyste byli stále v kurzu i v roce 2025? Gastro trendy bude diktovat generace Z! Pojďte se s námi podívat na osm nejzásadnějších.
Doporučené recepty
UFS Academy: Portál pro online školení profesionálních kuchařů
- Školení vytvořilišéfkuchaři z celého světa.
- Videa sledujete neomezeně.
- Školení jsou ZDARMA a bez reklam.
- Přihlášení trvá jen 30 vteřin.