1. Přizpůsobte menu zákazníkovi a charakteru akce

Proveďte podrobný průzkum. Zeptejte se zákazníka, jaká má očekávání, a jak bude vypadat akce. Pamatujte však, že Vaším úkolem je sjednotit jeho představy se skutečností a poradit mu tak, aby Vámi připravený bufet byl pro jeho hosty atraktivní, ale také ukazoval Vaše možnosti a byl pro Vás ziskový. Sestavte ho tak, jako se sestavuje menu na jídelním lístku. Pokud jste dostal objednávku na studený a teplý bufet, snažte se, aby se v něm vyskytly všechny hlavní prvky: saláty, studené předkrmy, polévky, teplé předkrmy, hlavní jídla i dezerty.  Pamatujte na to, aby se v každé kategorii vyskytly alespoň dvě nabídky. Pokrmy v bufetové sestavě by měly být rovněž vyvážené, např. jedna krémová polévka, jedna na bázi vývaru, maso smažené a maso v omáčce. Jeden salát nebo jeden předkrm je rozhodně příliš málo. Atraktivním prvkem bufetu budou finger foods nebo tapas, které zaženou první hlad hostů.

2. Pečlivě promyslete příslušné umístění

Pokud Vám to místo akce dovolí, rozestavte bufet na jednom dlouhém stole. Odsuňte ho však od stěny, aby mohli hosté přicházet z jedné strany a obsluha měla možnost přijít z druhé strany a nemusela se mezi hosty proplétat. Jídla pokládejte postupně hlavními skupinami, od příchodové strany hostů nebo od levé strany do pravé.  Musí být zřetelné výrazné zóny (nemíchejte např. saláty s hlavními jídly, a u jídel by měly být vždy umístěny tabulky s názvy pokrmů a označené případné alergeny. Pamatujte na to, že to, jaký dojem zanechá Váš bufet na hostech, záleží ve velké míře na vzhledu studených pokrmů, protože teplá jídla budou na počátku zavřena ve výdejních nádobách. Nepokládejte však všechno hned. Dobré je řídit se zásadou 50/50 – polovinu jídla podáváme hned na začátku akce, a další jídla přidáváme postupně.  Díky tomu nebudou chybět a až do konce akce budou vypadat čerstvě a lákavě.  Nejlepší by bylo, aby nad bufetem měli dohled kuchaři. To oni, ne číšníci, by měli přidávat jídla a v případě potřeby podat hostům doplňkové informace.

3. Použijte jednoduché a efektní řešení

V poslední době je oblíbený tzv. live cooking, neboli příprava jídel před očima hostů, případně cutting station (krájecí stanoviště).  Pomyslete tedy na to, abyste vytvořili samostatné pracoviště, na kterém bude kuchař např. připravoval sushi, péci palačinky nebo krájet pečená masa, která si pak host doplní omáčkami a přílohami. Toto řešení nepřináší dodatečné náklady a šíleně zvyšuje atraktivitu akce.  Hosté rovněž ocení možnost samostatného složení salátu. Postavte mísy se saláty, přísadami a několika dresinky na výběr. Ať se hosté sami rozhodnou o konečné podobě jejich pokrmu