Zelí

Regionální...

Kysané zelí není skvělé jen s dušeným masem (například do tradičního segedínského guláše) nebo jako příloha či ve formě salátu. Tradiční kysané zelí lze použít v mnoha pokrmech, jako je například sendvič Reuben (žitný chléb s hovězím masem v konzervě, švýcarským sýrem, kysaným zelím a ruským dresinkem, tedy majonézou s kečupem), nebo coby zajímavý dotek na tradičním burgeru.

Kysané zelí také obohatí chuť bramboráků, které mohou být podávané jako příloha se zvěřinou, například s jeleními plátky s omáčkou z černého rybízu.

Pokud připravujete tradiční kysané zelí, můžete přidat ještě další doplňkové ingredience, jako je třeba mrkev, nebo jablka. Můžete také fermentovat červené zelí a přidat řepu, aby bylo ještě lepší.

... a globální

Fermentované zelí ale není populární jen v naší části světa. Určitě znáte korejské kimchi – to se vyrábí z pekingského zelí, nebo z čínské brukve, která se fermentuje s pálivou chilli pastou. Hodí se skvěle k mnoha korejským nebo čínským pokrmům.

Fermentované zelí je populární také v Salvádoru – curtido je salát, který se připravuje z fermentovaného zelí, mrkve a chilli papriček. Trocha oregana mu dodá osvěžující příchuť. Podává se většinou s papusou, salvadorským chlebem z kukuřičné nebo rýžové mouky s masem, sýrem nebo smaženými fazolemi. Perfektně se hodí k jakýmkoliv středoamerickým pokrmům, jako jsou například tacos.

Další zelenina

Co dalšího můžete fermentovat kromě zelí?

Řepa

Řepa

Vynikající nejenom v polévce z červené řepy, ale také v řepném carpacciu, nebo salátu s modrým sýrem a vlašskými ořechy.

Rajčata

Rajčata

Velmi populární na Ukrajině, často podávané s východoevropskými pokrmy. Pojídají se celé tak, že vcucnete měkkou dužninu, proto jsou na fermentování nejlepší malé druhy (tedy koktejlové, římské soudkovité, nebo cherry).

Po dlouhé fermentaci rajčata extrémně změknou, a proto je Ukrajinci také používají k přípravě polévky.

Ředkvičky

Ředkvičky

Dvě slova popisují nakládané ředkvičky dokonale – jsou roztomilé a křupavé. Nevyžadují dlouhou fermentaci. Národním pokrmům dodají na zajímavosti, jsou skvělé s „těžšími“ masy, ke kterým se hodí díky ostré a štiplavé chuti.

Citrony

Citrony

Neuvěřitelná chuť konzervovaných citronů je nedílnou součástí severoafrické kuchyně, kterou najdeme hlavně v Maroku, Alžírsku a Tunisku, ačkoliv je dobře známá také v Indii a Kambodži. 

Konzervované citrony dodávají marockému tajine komplexní chuť. Můžete je také přidat do dušených pokrmů (masa nebo zeleniny) a obzvláště do pokrmů z jehněčího.

Nápoje

Určitě je dobře znáte a alespoň jednou jste je ochutnali! Co třeba kefír, nebo podmáslí? Ať tak, či tak, kysané nápoje nepocházejí jen z mléčných výrobků. Jaké jsou další možnosti?

  1. Chcete-li si připravit super populární kombuchu, potřebujete fermentovaný černý čaj. Nakonec přidejte trochu čerstvého ovoce, nebo šťávy a získáte perfektně osvěžující a ovocný šumivý nápoj.
  2. Ovoce, např. jablka, rybíz nebo angrešt, stejně jako stonky rebarbory. Fermentované ovoce lze použít k přípravě osvěžujících kyselých nápojů, které očistí vaši chuť mezi jídly.
  3. Oddenky, jako je kurkuma, nebo zázvor. Mají nezaměnitelné aroma a léčící schopnosti. Pokud je fermentujete, získáte skutečnou zdravou bombu

Ikony vytvořené pomocí Smashicons, Freepik z www.flaticon.com