Na co byste neměli zapomenout při sestavouvání jídelníčku

  1.  Plánujte jídelníček na období minimálně 7 -10 dní. Umožní Vám to lepší organizaci práce, racionální hospodaření se zásobami a vyhnete se opakovaní jídel.
  2.  Využívejte potraviny ze všech skupin včetně sezonních potravin. Dětský organismus tak dostane všechny důležité živiny.
  3. Střídejte kuchařské techniky. Jídla budou pro dětí více zajímavá a povzbudí jejich chuť  k jídlu.
  4. Volte potraviny adekvátně k jejich barvě, chuti a vůní. Pestrobarevné jídlo poskytne různé živiny.
  5. Nezpomeňte na roční období.  Využívejte sezonní suroviny a ladtě barevnost jídla podle dané sezóny.
  6. Řidtě se nutričními doporučeními Ministrerstva zdravotnictví ČR a spotřebním košem pro školní stravování, aby skladba jídel byla petrá, vyvážená a současně pro děti i atraktivní.
Inspirační měsíční jídelníček pro školní jídelny

Inspirační měsíční jídelníček pro školní jídelny

Prohlédněte si inspirační měsíční jídelníček, který je sestavený na principu spotřebního koše. Označené názvy jídel pak najdete ve formě kompletního receptu v brožuře níže.

Stáhnout
Školní obědy - zdavě a chutně

Školní obědy - zdavě a chutně

Najdete, zde užitečné informace o výzanmu soli a jejího omezení v pokrmech, o mastných kyselinách a jejich dělení a vlivu na zdraví. Dále se můžete inspirovat recepty, které byly sestaveny tak, aby co nejvíce odpovídaly nutričním doporučením Ministerstva zdravotnictví ČR a spotřebnímu koši pro školní stravování. Většina receptů je certifikovaná logem "Vím co jím". Recepty jsou zaměřené na obliné, zeleninové, luštěninové a bezmasé pokrmy.

Stáhnout
Vím co jím

Vím co jím

Obecně prospěšná společnost „Vím, co jím a piju“ je českou odnoží celosvětové iniciativy „Choices programme“ a nutričně hodnotným potravinám uděluje v České republice logo „Vím, co jím“. To spotřebitelům umožňuje lépe se orientovat na nepříliš přehledném trhu potravin. Tato iniciativa hodnotí i připravené pokrmy a certifi kuje i jednotlivé receptury.

Program vznikl na základě výzvy Mezinárodní zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu (FAO). Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob: nasycené mastné kyseliny, trans mastné kyseliny, sůl (resp. sodík), cukr (zejména přidaný). Snížený obsah těchto živin v potravinách je hlavní, ale nikoli jedinou podmínkou udělení certifi kátu. Více o iniciativě Vím, co jím naleznete na www.vimcojim.cz.

Doporučený recept

Pečené květákovo-cuketové placičky s bramborovou kaší

Ke květákovým placičkám se skvěle hodí bramborová kaše, kterou děti milují.

Víz recept

Chtěli byste mít přístup k jedinečným videím a článkům?

  • Přihlášení trvá jen 30 vteřin.
  • Sledujte neomezeně videa a nechte se inspirovat.
  • Získejte přístup ke všem článkům, které vytvořili šéfkuchaři z celého světa.
Vytvořit účet