Na co byste neměli zapomenout při sestavouvání jídelníčku
- Plánujte jídelníček na období minimálně 7 -10 dní. Umožní Vám to lepší organizaci práce, racionální hospodaření se zásobami a vyhnete se opakovaní jídel.
- Využívejte potraviny ze všech skupin včetně sezonních potravin. Dětský organismus tak dostane všechny důležité živiny.
- Střídejte kuchařské techniky. Jídla budou pro dětí více zajímavá a povzbudí jejich chuť k jídlu.
- Volte potraviny adekvátně k jejich barvě, chuti a vůní. Pestrobarevné jídlo poskytne různé živiny.
- Nezpomeňte na roční období. Využívejte sezonní suroviny a ladtě barevnost jídla podle dané sezóny.
- Řidtě se nutričními doporučeními Ministrerstva zdravotnictví ČR a spotřebním košem pro školní stravování, aby skladba jídel byla petrá, vyvážená a současně pro děti i atraktivní.

Inspirační měsíční jídelníček pro školní jídelny
Prohlédněte si inspirační měsíční jídelníček, který je sestavený na principu spotřebního koše. Označené názvy jídel pak najdete ve formě kompletního receptu v brožuře níže.

Školní obědy - zdavě a chutně
Najdete, zde užitečné informace o výzanmu soli a jejího omezení v pokrmech, o mastných kyselinách a jejich dělení a vlivu na zdraví. Dále se můžete inspirovat recepty, které byly sestaveny tak, aby co nejvíce odpovídaly nutričním doporučením Ministerstva zdravotnictví ČR a spotřebnímu koši pro školní stravování. Většina receptů je certifikovaná logem "Vím co jím". Recepty jsou zaměřené na obliné, zeleninové, luštěninové a bezmasé pokrmy.

Vím co jím
Obecně prospěšná společnost „Vím, co jím a piju“ je českou odnoží celosvětové iniciativy „Choices programme“ a nutričně hodnotným potravinám uděluje v České republice logo „Vím, co jím“. To spotřebitelům umožňuje lépe se orientovat na nepříliš přehledném trhu potravin. Tato iniciativa hodnotí i připravené pokrmy a certifi kuje i jednotlivé receptury.
Program vznikl na základě výzvy Mezinárodní zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu (FAO). Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob: nasycené mastné kyseliny, trans mastné kyseliny, sůl (resp. sodík), cukr (zejména přidaný). Snížený obsah těchto živin v potravinách je hlavní, ale nikoli jedinou podmínkou udělení certifi kátu. Více o iniciativě Vím, co jím naleznete na www.vimcojim.cz.