Menu

Servírování je ústředním prvkem zážitku z jídla a tradičně se soustřeďuje kolem kousku masa. Takže, co můžete udělat, když se maso na talíři ani jen nenachází? O tom, jak na to, se dozvíte po přečtení tohoto článku. Víc zjistíte, pokud se zůčastníte našeho bezplatného kurzu UFS Academy pod názvem „Umění servírování  jídla“. V několika krátkých videích se naučíte základy podávání bezmasých jídel, která si budete moct otestovat i ve vlastní kuchyni.

předkrm a saláty

Nechte na talíři volný prostor 

předkrm by mělo vypadat lehce a chutně povzbuzujíc zákazníky, aby pokračovali v jezení. Své předkrm můžete servírovat na větším talíři, ale nechte na něm hodně volného místa, např. na protilehlých stranách. Díky tomu bude vaše jídlo vypadat decentně a rafinovaně.

Dobrým příkladem takového způsobu servírovaní je náš recept na uzenou mrkev, řasy a citronovou majonézu.

Přímka

Nebaví vás servírovat saláty v míse? Potom je na čase zamilovat se do geometrických tvarů.

Uspořádání ingrediencí salátu do tvarů rovné přímky vytvoří výrazný vizuální efekt. Suroviny můžete dát doprostřed talíře, po jeho bocích anebo šikmo.

Když servírujete takovýto salát, je skvělé použít srolované pásky zeleniny, jako je cuketa, mrkev či řepa a finální výsledek dozdobit pestrou oblohou s použitím jedlých květů nebo mikrozeleninou (mladé výhonky zeleniny, bylinek a květů).

Následujte oblouk

Jako variaci servírování salátu ve stylu rovné přímky je aranžování do zaobleného tvaru podél jedné třetiny až dvou třetin okraje talíře. Pokrm bude vypadat fenomenálně, když necháte zbývající prostor prázdný a přidáte jen pár kapek dresinku přímo vedle ingrediencí.

Veganská majonéza Hellmann's  je skvělým základem pro dresinky, protože má typickou chuť, zůstane dlouho čerstvá a může se podávat i zákazníkům, kteří se vyhýbají živočišným produktům.

Hlavní jídla

Klasická metoda hodinových ručiček

Pokud se vaše jídlo skládá z bílkovin, škrobu a zeleniny, můžete použít tradiční metodu servírování ve směru hodinových ručiček. 

Servírovací metoda hodinových ručiček

Co můžete položit do každé části talíře?

  • Bílkoviny: domácí karbanátky na rostlinné bázi, grilovaný tempeh nebo tofu, pečené seitanové plátky anebo náš The Vegetarian Butcher NoChicken Nugets. Vegetariánský křupavý burger bez kuřecího masa je skvělou alternativou masových kuřecích burgerů, protože fenomenálně napodobuje šťavnatost a křupavost svého neveganského kolegy.
  • Škrob: bramborová kaše (anebo jiné zeleninové pyré), pečené brambory, rýže či luštěniny nebo obiloviny. 
  • Zelenina: jakýkoliv druh zeleniny.

Aby bylo jídlo kompletně hotové, přidejte doprostřed talíře anebo podél okraje omáčku. 

Všichni povstaňte!

fádní, nevýrazné a mdlé jsou přídavná jména, která určitě nechcete, aby byla spojována s vaším jídlem z hlediska chuti či samotného naaranžování na talíři. Vytvořit pokrmy vždy o level vyšší je pro každého kuchaře zajímavou výzvou. V případě jídel bez masa můžete využít potenciál přirozeně kuželovitých tvarů některých druhů zeleniny a podávat je vertikálně. Myslete na mrkev a jinou kořenovou zeleninu, pórek, stonkový celer nebo chřest.

Mezi zeleninu můžete naaranžovat vynikající smažené kousky s imitací kuřecího masa - The Vegetarian Butcher NoChicken Chunks a přidat jemnou, lehkou omáčku.

 

The Vegetarian Butcher NoChicken Chunks 1,75KG

Veganské sójové kousky. Hluboce zmrazené. Zdroj bílkovin.

Zjistit více
Ramen se dvěma druhy masa a vajíčkem na styl sous-vide


Velká miska

Servírovaním jídel do větších mís nic neskazíte! Stejně jako hosté, tak i šéfkuchaři milují tuto metodu. Umožňuje vám vhodně prezentovat hlavní ingredience pokrmu umístněním těch méně významných na dno.

Tímto způsobem můžete servírovat prakticky každé jídlo např. falafely s pikantním bulgurem a restovanou zeleninou, salátovou směs, hummus anebo korejskou smaženou rýži s kimchi podávanou s pečenými vajíčky a vegetariánskou mletinou - The Vegetarian Butcher NoMince (skvělá alternativa mletého masa) ochucené sojovou omáčkou.

 

The Vegetarian Butcher NoMince

Jelikož jsou obě kulaté, misky jsou výbornou volbou i pro vegetariánské masové kuličky. Můžete si je připravit od základu, například z čočky, cizrny, tofu, různých druhů krup a zeleniny anebo zvolit vegetariánské bezmasé kuličky - The Vegetarian Butcher NoMeatballs, které připravíte během chvíle. Mají masitou strukturu a jemnou chuť, takže je můžete použít v mnoha receptech z různých koutů světa.

Podívejte se na naše recepty:

The Vegetarian Butcher NoMeatballs 2kg

Vegetárianské sójové kuličky s vitaminem B12 a železem. Hluboce zmrazeno. Zdroj bílkovin.

Zjistit více
Recept - Glazované masové kuličky se zeleninou a rýží

Burgery

Servírování street jídel si vyžaduje extra dávku zručnosti a odbornosti. Jak můžete předejít tomu, aby vaše hamburgery nevypadaly.... nudně?

Kulatý talíř neudělá burger zajímavým. Zvolte spíš čtvercové nebo obdelníkové talíře, prkénka nebo kovové koše vyložené papírem.

Osamělý burger není hezký burger. Servírujte ho s přílohami: hranolky, brambory, čipsy, coleslaw salátem nebo s jiným druhem zeleniny.

Při výběru příloh pro váš burger se rozhodněte pro ty, které dodají celé kompozici nějakou barvu, např. batatové hranolky nebo zelí Coleslaw. Díky tomu bude jídlo vypadat čerstvěji a lákavěji.

Pamatujte - omáčka je jedna z nejdůležitějších ingrediencí na jakémkoliv burgeru, zejména na těch, které jsou podávané s hranolky nebo opečenými brambory. Pozorně vybírejte malé misky na dresink, tak aby ladily s talířem. Pokud podáváte čistě rostlinná jídla, použijte na přípravu dresinku Vegánskou majonézu Hellmann’s.

Odhalte záhadu! Jemné posunutí housky na stranu, abyste odhalili šťavnatý karbanátek a zeleninu, je trik, díky kterému bude obloha vašich hamburgerů zajímavější. Tuto metodu použili naši šéfkuchaři ve svém receptu na veganský burger se zelenými polevami.

Veganský burger na zeleno


Co můžete vložit do veganských burgerů? Možností je nepřeberně. Můžete si připravit vlastní masovou placku z různých ingrediencí anebo prostě osmažit kousek tofu, tempehu nebo seitanu. Tyto složky však nemusí být dostatečně přitažlivé pro zákazníky, kteří milují masové příchutě. Nabídněte jim housku s našim vegetariánským syrovým bezmasým burgerem The Vegetarian Butcher Raw No Beef Burger, který obsahuje šťavnatý karbanátek s masovou příchutí a texturou anebo vegetariánské kousky s imitací kuřecího masa Vegetarian Butcher NoChicken Chunks.

The Vegetarian Butcher Raw NoBeef Burger 2,26 kg

Hamburgery rostlinného původu na bázi sóji, s vitamínem B12 a železem.

Zjistit více

The Vegetarian Butcher NoChicken Chunks 1,75KG

Veganské sójové kousky. Hluboce zmrazené. Zdroj bílkovin.

Zjistit více
Vegetariánsky burger s Vegetarian Butcher NoChicken Chunks
Produkty
Recepty
Inspirace
Menu