Menu

Křížová kontaminace potravin je známa jako přenos bakterií nebo jiných mikroorganismů z jedné látky na druhou. Může dojít také ke křížové kontaminaci alergeny, chemickými látkami a toxiny.  Křížová kontaminace v potravě může nastat třemi způsoby:

  • z jídla na jídlo;
  • z lidí na jídlo;
  • z vybavení na jídlo

Níže uvedené tipy vám pomohou předcházet křížové kontaminaci a nemocem z potravin u vašich hostů:  

1. Kontrolujte teplotu při dodání

1. Kontrolujte teplotu při dodání

Při dodání čerstvých produktů změřte teplotu každé suroviny. Pokud nejsou řádně chlazené, mohou v nich růst rychleji bakterie, a vznikají tak nemoci z potravin.  V takovém případě ihned zavolejte své kurýrní službě a produkt vraťte.

2. Uchovávejte toxické chemické látky mimo dosah potravin

2. Uchovávejte toxické chemické látky mimo dosah potravin

Uchovávejte toxické chemické látky a čistící prostředky mimo dosah potravin. Nikdy neukládejte nebezpečné látky nad jídlem.

3. Skladování na podlaze je nepřípustné

3. Skladování na podlaze je nepřípustné

Neskladujte krabice na podlaze, ale na vyvýšené plošině nebo polici. Podlaha je zdrojem bakterií.  Podle potravinového kodexu Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv z roku 2009 musí být veškeré jídlo v komerční kuchyni skladováno nejméně 6 palců (15,25 cm) nad podlahou.

4.  Skladovací prostory, kterým je věnována náležitá péče, udělají hodně

4. Skladovací prostory, kterým je věnována náležitá péče, udělají hodně

Skladovací prostory a produkty musí být čisté a hygienické. Skladovací prostory by měly být uzavíratelné, aby zůstaly suché a nedostali se do nich škůdci.

5. Používejte systém FIFO

5. Používejte systém FIFO

Systém FIFO znamená první dovnitř, první ven (first-in first-out). Jedná se o systém, který usnadňuje skladování zásob. Produkty s nejbližším datem spotřeby umístěte do přední části skladovacích prostorů a produkty s nejdelším datem uchovávejte vzadu. Systém skladování potravin první dovnitř, první ven zajistí, že se jako první použije jídlo s nejbližším datem minimální trvanlivosti. Tento systém maximalizuje čerstvost a minimalizuje plýtvání.

7. Nalepte to štítek

7. Nalepte to štítek

Po připravení pokrmu ho nezapomeňte označit datem přípravy. Nejlepší je používat štítky s položkami, jako je datum, název pokrmu, datum přípravy. 

Křížová kontaminace potravin: Co dělat a nedělat:

  • DĚLEJTE:

    NEDĚLEJTE:

    • Uchovávejte syrové suroviny a vařené jídlo zvlášť
    • Nekrájejte syrové a vařené maso na stejném prkénku
    • Uchovávejte v chladničce vařené maso nad syrovým
    • Nepřecházejte od práce se syrovým jídlem k vařenému jídlu, aniž byste si mezitím umyli ruce
    • Uchovávejte jídlo zakryté a chráněné
    • Nedotýkejte se rukama odpadkových košů
    • Čistěte a dezinfikujte veškeré vybavení a pracovní plochy
    • Nepoužívejte stejný nůž na syrové a vařené suroviny, aniž byste ho mezitím omyli
    • Noste čisté oblečení
     
    • Než začnete zpracovávat jídlo, umyjte si ruce
     
Plakát k mytí rukou zdarma – pouze v angličtině

Plakát k mytí rukou zdarma – pouze v angličtině

Stáhněte si tento „šikovný“ plakát, který může používat kuchyňský personál při mytí rukou.

Stáhnout
Produkty
Recepty
Inspirace
Menu