Bezpečnost potravin byla v pohostinství vždy důležitým tématem. Avšak v posledních několika letech, kdy se mezi zákazníky vyskytuje více lidí s potravinovými alergiemi, nemocemi z potravin a rizikem kontaminace, je zachování bezpečnosti potravin dovedností, která se očekává od všech odborníků v pohostinství. V tomto článku najdete nejnovější tipy a předpisy týkající se bezpečnosti potravin v restauracích, jako je téma alergenů, kontrolní seznam pro skladování potravin, analýza rizik a kritických kontrolních bodů (HACCP) a další.
Tip #1: Věnujte péči své osobní hygieně!
Hygiena potravin začíná u dobré osobní hygieny. Osobní hygiena je velmi často příčinou otravy jídlem, avšak v diskusi o bezpečnosti potravin bývá upozaďována. Pozorování a sledování osobní hygieny vašeho kuchyňského personálu je zásadní pro prevenci kontaminace jídla.
Tip #2 Zajistěte, aby vaše restaurace používala kontrolní seznam pro úklid
Vypořádejte se s nejdůležitějšími faktory na tomto Kontrolním seznamu pro úklid restaurace, který můžete využít k úklidu prostor restaurace určených k přípravě jídla a ke stravování.
Tip #3 Informujte se o nejběžnějších potravinových alergiích
Je potřeba dávat pozor na potraviny, které způsobují těžké alergické reakce. Patří mezi ně například mléko, burské oříšky, korýši, ořechy, vejce, ryby, sója nebo pšenice. Dokonce i malé stopy těchto surovin mohou u spotřebitele způsobit fatální reakci s vážnými důsledky pro potravinářská zařízení. Ve Velké Británii byl nedávno odsouzen k 6 letům odnětí svobody provozovatel restaurace za nedodržení bezpečnostních opatření v oblasti bezpečnosti potravin.
Tip #4 Používejte kontrolní seznam potravinových alergenů ve všech oblastech pohostinství
Odhaduje se, že 2 až 4 % dospělých a 6 % dětí trpí nějakou potravinovou alergií. Proto může být obtížné vytvořit pokrmy vhodné pro alergiky. Využívejte kontrolních seznamů potravinových alergenů.
Tip #5 Vyškolte svůj tým v nejnovějších pokynech pro skladování potravin v restauraci
Skladování potravin hraje zásadní roli v postupech v oblasti bezpečnosti potravin. Každá restaurace má povinnost skladovat své produkty správným způsobem, ať už v mrazáku/chladničce nebo v místnosti s nízkou vlhkostí / v tmavé místnosti. Způsob skladování se odvíjí od typu produktu, ale vždy je třeba dodržet zásadu čistoty a bezpečnosti. Při skladování potravin postupujte podle těchto pokynů Tipy pro skladování potravin.
Tip #6 Minimalizujte rizika křížové kontaminace
Křížová kontaminace představuje velké riziko pro bezpečnost potravin v kuchyni. Je třeba zajistit, aby se zabránilo všem rizikům infekce. Ke křížové kontaminaci může dojít různými způsoby:
- z lidí na jídlo;
- z jídla na jídlo;
- z chemické látky na jídlo.
Použijte tyto tipy Jak zabránit křížové kontaminaci potravin, abyste zajistili bezpečnost potravin!
Tip #7 Zaveďte seznam kritických bodů (HACCP)
Jako šéfkuchař chcete mít jistotu, že podávané jídlo je chutné, výživné a především bezpečné. Pokud jsou standardy bezpečnosti potravin špatně spravovány, riskujete ohrožení zdraví vašich zákazníků i pověsti vaší restaurace. Když pro své zařízení vytvoříte plán kritických bodů (HACCP), můžete stanovit a sledovat biologické, chemické a fyzikální vlastnosti, které představují riziko nemoci z potravin. Jedná se o preventivní, nikoli o reaktivní nástroj, který je velmi účinný při řízení rizik. Použijte tento Seznam kritických bodů (HACCP), aby vaše kuchyně dodržovala bezpeční a hygienické požadavky.
Tip #8 Odhalte svá riziková místa
Znalost rizikových míst v kuchyni a běžných postupech zajišťuje bezpečnost restaurace a personálu. Zobrazte si kuchaři sestavený seznam Nejběžnější riziková místa v kuchyni a bezplatně si stáhněte šablonu, kterou budete moci používat v kuchyni.