Food trucky v kulinárních trendech

Nápad s food trucky vznikl ve Spojených státech, kde sev 50. letech 20. století na ulicích objevily první vozy podávající rychlé občerstvení, např. hot dogy nebo horké tousty s čedarem. Nyní znamenají food trucky více než stánek rychlého občerstvení na kolečkách, kde se prodává popcorn, cukrová vata nebo pečené klobásy. Restaurace se rozhodují pořídit si food trucky, aby se mohly aktivně zúčastnit kulinárních akcí jak v místě, tak v rámci celého Česka. Často vyjíždějí také na veletrhy nebo festivaly do zahraničí. Je to dokonalá volba jak oslovit ještě větší množství hostů a pěstovat povědomí o chuti nejen ve vlastní provozovně.

V jídelních stáncích je kromě klasických hamburgerů možné dostat sladké churros, blízkovýchodní kofty, šťavnaté sendviče a panini pečivo nebo kukuřičné wrepy – placky s masem. Stále častěji je ale možné narazit na mobilní grily – náklaďáky, ve kterých neustále probíhá proces uzení,  nasolování a grilování jak masa, tak zeleniny nebo ovoce.

 

Slow food fast – koncept

Mobilní gril má být opakem standardních food trucků nabízejících produkty z oblasti rychlého občerstvení. V současnosti se majitelé gastronomického podnikání na kolečkách stavějí do opozice vůči masové kultuře a jídlu ve spěchu. Vytvářejí koncepci slow food fast, inspiraci čerpají z mezinárodní kuchyně a nově interpretují klasická jídla. Navíc poskytují bohaté chutě, neboť čerpají z místních produktů a používají výhradně přírodní složky. Vytvářejí neobvyklá jídla v krátké době, např. grilovaná žebírka v korejském stylu s kimchi a barbecue omáčkou nebo sendviče premium s mletým hovězím a čedarem, jalapeño a medovo-hořčičnou omáčkou.

Za úspěchem takového gastronomického podnikání stojí především mobilita, a tedy možnost volného pohybu a s tím spojeného oslovení co největšího počtu konzumentů.  Navíc je důležitá pravidelnost účasti na různých gastronomických akcích – jen tímto způsobem je food truck schopen získat uznání kulinárních nadšenců a vybudovat v povědomí konzumentů značku, za kterou stojí vysoká kvalita a neopakovatelná chuť.

Food trucky ve světě

Mobilní grily prosperují velice dobře na celém světě. Vlajkové menu z grilu ze všech světových stran:

  • FRANCIE – grilované hovězí a skopové maso, sendviče s masem, pečená zelenina
  • INDIE – sendvič shahi wrap s mátovou omáčkou, kuřecím masem tandoori, rajčaty a omeletou
  • KANADA – sendviče s grilovaným sýrem v pikantní verzi
  • ŠPANĚLSKO – grilované tapas, mořské plody a čerstvý salát
  • NĚMECKO – Kartoffelpuffer, tedy mírně ochucený bramborák s klobásou
  • ITÁLIE – rybí kuličky, burgery s grilovanou rybou
  • USA – grilovaný sýr s krabím salátem nebo ve verzi na sladko s pomerančovou šťávou a čokoládovou polevou