Menu

Velikonoce, to je další výzva pro šéfkuchaře, kteří se při sestavování svého menu opírají o tradici a sahají po chutných inspiracích z celého světa.  Různé kulinární techniky a návrat ke klasice v nové podobě, to je dobrý směr, abychom připravili velikonoční jídelní lístek se zohledněním gastronomických trendů roku 2018, uvedených ve zprávě  Whole Foods Market např. vlivy blízkovýchodní kuchyně, superfoods, jedlé květy.

Na velikonočním stole jistě nemohou chybět klasické pokrmy, nicméně šéfkuchaři ve svých jídelních lístcích velmi často čerpají inspiraci z mezinárodních tradic a překvapují své hosty při velikonočních setkáních v restauraci.  Využít mohou různé kulinární techniky, díky kterým jsou schopni odpovědět jak na potřeby tradičních spotřebitelů, tak i zákazníků, kteří drží diety vylučující některé potraviny, např. veganské nebo bezlepkové.

VELIKONOČNÍ JÍDLÁ vs. MODERNA

  • Bílá klobása: teplý salát s řeřichou, ořechy, pak choi a bílá klobása s hořčicovým dresinkem
  • Kůzlečí maso: máslo, bílý pepř, sůl, česnek, podávané s mangoldem ochuceným medvědím česnekem a šťouchanými brambory
  • Vejce: smažená obalovaná a vejce upravená na volské oko podávaná s carpaccio z červené řepy a parmezánem  
  • Paštika: paštika z cizrny a sušeného ovoce s curry a zázvorem
  • Beránek: karamelizovanými jablky a vaječným konakem

VELIKONOČNÍ JÍDLA VE SVĚTĚ

  • Argentina – quiche se špenátem, sýrem a vařeným vejcem
  • Rusko – pashka (pascha), neboli dezert z tvarohu, žloutku, másla a sušeného jižního ovoce
  • Libanon – ma'amoul, neboli máslová semolina s pistáciemi a vlašskými ořechy
  • Francie – le gigot d'agneau, neboli pečená jehněčí kýta s rozmarýnem a provensálským kořením
  • Ecuador – fanesca, neboli guláš z dýně a fíkových listů podávaný s vařeným vejcem nebo smaženými banány plantain
  • Německo – polévka z kerblíku

VELIKONOČNÍ JÍDLA ČECHY A MORAVA

bramborové placky, bramboráky, zelené polévky z kopřiv, jídla se špenátu, zelí a petrželky, škvarkové placky nebo pletence, kočičí tanec oblíbená směs čočky a krup, která se zapéká s osmaženou cibulkou a majoránkou, pučálka je to naklíčený hrách, který se opeče na pánvi k němu se přidá sůl s pepřem, nebo sladká varianta je s medem a rozinkami, hustá polévka s kysaným zelím, bramborami a fazolemi, velikonoční nádivka složení se místně liší, ale nejčastějšími složkami je nakrájené pečivo, maso, vejce, kopřivy, česnek. peče se maso, hlavně drůbež, skopové a jehněčí, sladký beránek, mazanec a pletené jidáše, vejce na všechny způsoby – vařená, smažená, plněná v salátech s majonézou nebo na veka takzvané obložení chlebíček.

Jaké velikonoční pokrmy jsou nejoblíbenější?

  • Bramborové placky, bramboráky
  • Velikonoční nádivka, klobásníky
  • Beránek, mazanec, velikonoční jidáše, ptáčci
  • Pučálka, pečené maso, šumajstr
  • Vejce, šunka, holoubátka
 

Ve standardním velikonočním menu má místo jak tradice, tak i moderní formy prezentování chutě, struktury a kompozice svátečních pokrmů. Různorodost surovin a řada inspirací umožňují šéfkuchařům vytvořit pokrmy, které zvýrazňují velikonoční atmosféru u stolu a upozorňují hosty na výjimečnou chuť.

 

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu