Smažení za stálého míchání (stir-fry)

Nejblíže k tomuto způsobu vaření v českém prostředí má restování, nebo v těch případech, kdy se surovina smaží a restuje až do křupavosti – pražení. Používá se jen malé množství tuku, který se dává zásadně na rozpálenou pánev. Přidá se maso, které se za stálého míchání po všech stranách dobře a rychle orestuje. Následně se přidávají další suroviny a koření.

Dušení

Obvykle mu předchází vaření a pak teprve se potravina dusí. Upravujeme-li maso tímto způsobem, nejdříve je ovaříme, přidáme koření a ostatní suroviny a rychle dusíme na pánvi.

Smažení ve větším množství tuku

V zásadě se jedná o obdobu způsobu smažení za stálého míchání, ale přidává se více tuku. Je používáno obvykle pro to, aby bylo dosaženo výjimečné křupavosti výrobku nebo rychlého a rovnoměrného smažení.

Vaření v páře

Je jednou z nejzdravějších metod tepelné úpravy, nezbavuje potraviny vitaminů a výživných látek.  Vaření v páře znamená vystavit potraviny jejímu přímému vlivu. Nejčastěji se takto upravuje zelenina, ryby a plody moře. Pro přípravu můžeme využít např. jakoukoliv mřížku a položit ji nad vařící vodu, tak aby mohla pára působit na potraviny nebo typický bambusový koš, kde vyskládáme potraviny jedenu na druhou.

Doporučený recept

Smažené nudle Bami Goreng s kuřetem a krevetami

Anglický výraz Stir-fry je název metody rychlého a krátkého smažení při vysoké teplotě, nejlépe ve wokpánvi. Na přípravu tohoto pokrmu můžete použít libovolné ingredience. Tajemství spočívá ve vhodné spojovací omáčce.

Víz recept

Chtěli byste vidět více?

Vytvořit účet

Chtěli byste mít přístup k jedinečným videím a článkům?

  • Přihlášení trvá jen 30 vteřin.
  • Sledujte neomezeně videa a nechte se inspirovat.
  • Získejte přístup ke všem článkům, které vytvořili šéfkuchaři z celého světa.