Mušle a slávky – jaké jsou jejich vlastnosti?

Mořští mlži, kteří žijí v mušlové skořápce, mají zpravidla oranžové maso s lehce slanou chutí, které je obecně netučné, je plné minerálů, vitamínů a bílkovin. A i když ho lze konzumovat syrové, doporučujeme ho vždy tepelně upravit. Mušle, jinak také označovány jako plody moře, jsou nejčastěji podávány samotné, v rizotech, těstovinách, případně v polévce. Oblíbeným pokrmem je také Paella s mořskými plody.

Pro konzumaci mořských plodů platí 4 obecná základní pravidla:

  1. Připravují se vždy naprosto čerstvé
  2. Podávají se hned po přípravě a okamžitě se konzumují
  3. Nemusí se skoro vůbec solit
  4. Stačí jim minimalistické dochucení bylinkami a citronem

 

 Jaké druhy mušlí vybrat?

Slávky jedlé

Jde o nejobvyklejší typ mušlí, které jsou zároveň i dobře dostupné. Jejich maso se ukrývá v černých lasturách a dají se velmi jednoduše připravit na mnoho způsobů.

 Mušle svatého Jakuba

Jinak také známé jako hřebenatky jsou charakteristické především tvarem své skořápky, která je symbolem značky Shell. Mají křehké maso a lze je přidat do těstovin, rýžových pokrmů nebo samostatně grilovat.

Novozélandské mušle 

Dalším oblíbeným korýšem, který je podobný slávkám, jsou novozélandské mušle. Na rozdíl od slávek ale mají zelenou skořápku. Ty se kromě dušení také často grilují nebo gratinují.

Srdcovky

Srdcovky jsou malinké mušle ve tvaru připomínajícím srdce. Rozlišujeme hned několik druhů, a to zejména podle jejich velikosti a chuti. Vongole veraci, největší ze srdcovek a nejrozšířenější třeba v italských obchodech. Lupini - menší a levnější, jsou velmi oblíbenou ingrediencí při přípravě špaget. Dále existují ještě vongola verace filippina a longone.

 

Jak poznáte, že jsou mušle čerstvé a dobré? 

Vybíráte-li zcela čerstvé mušle jsou vždy pevně zavřené. Pokud se otevřou, poklepejte na ně prstem – zavře-li se, je živá, tedy zdravá a můžete ji použít k vaření. V případě, že lastura zůstane otevřená, je mušle mrtvá a rozhodně ji nekupujte, protože její konzumace by byla zdraví nebezpečná. Širokou nabídku čerstvých mořských i sladkovodních ryb z divokého odchytu i chovu v bio kvalitě najdete například v JIP potraviny, v Makru,  v Eisbergu nebo na Zvoska.cz

 

Jak mušle bezpečně uchovat?

Čerstvé mušle by se měly připravit co nejdříve po zakoupení. Pokud je nebudete zpracovávat hned, uchovávejte je v chladničce při teplotě pod 4°C. Mořské plody rozhodně nedoporučujeme uskladňovat v uzavřených nádobách, protože jsou to žijící organismy a mohly by se udusit. Protože jsou mušle mořští živočichové, nechávejte je co nejdéle v čerstvé vodě nebo v ledu.

 

Příprava mořských plodů

Hlavní sezóna slávek je v Evropě v červnu, červenci a srpnu. Nejčastěji se k nám dovážejí z Francie a z Belgie, kde patří mezi národní pochoutky.

 

 Jak mušle před přípravou očistit?

Připravte hrnec nebo mísu studené vody a ruční kartáč. Každou slávku je potřeba prohlédnout zvlášť, jestli není poškozená. Pokud ano, rovnou ji vyhoďte. Lastury živých mušlí opatrně očistěte kartáčkem a následně z nich nožem odstraňte vše, co na mušli nepatří. Očištěné slávky vložte do připravené studené vody. Slávky se vám otevřou, čímž se z nich vyplaví písek a další nečistoty.

Dávejte si pozor zejména na to, abyste neservírovali mrtvou slávku, ta je totiž zdraví nebezpečná. Jak ji poznáte? Díky její otevřenosti. Před tím, než mušle začnete vařit, budou zavřené, protože jsou živé. Jakmile je ale uvaříte, otevřou se. Pokud se některá neotevře, znamená to, že je mrtvá, tedy nepoživatelná a je potřeba se jí hned zbavit.

 

Jak připravit polévku z mušlí na víně? 

Polévka z mušlí je klasika. Zkuste ji i vy. Stačí si připravit kilo slávek jedlých, očistit je, propláchnout ledovou vodou a nechat okapat. Mezitím si v hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte do něj oloupanou a najemno nakrájenou šalotku a nastrouhanou mrkev. Vše za stálého míchání pomalu orestujte. Poté přidejte mušle a nechte pod pokličkou několik minut dusit. Následně přilijte 2 deci bílého vína, přidejte pokrájené chilli papričky, sklenici sterilizovaných rajčat a tolik vody, aby byly mušle zcela ponořené. Povařte na mírném plamenu 5 minut a můžete servírovat. Na talíři ještě polévku dochuťte solí, pepřem a posypejte čerstvou nasekanou petrželkou.

Náš tip: Nejvhodnějším nápojem k pokrmům z mušlí jsou vyvážená bílá vína a sekty.

Vyzkoušejte také vynikající recept na mušle svatého Jakuba s rajčatovou marmeládou