Mušle svatého Jakuba s rajčatovou marmeládou a okurkovým pyré
Mušle svatého Jakuba jsou svalem hřebenatky svatojakubské. Stejně jako pro všechny ryby a ostatní plody moře i pro mušle svatého Jakuba platí, že čím jsou čerstvější, tím jsou lepší.

Suroviny
Mušle
-
Mušle svatého Jakuba 10 kus
Rajčatová marmeláda
-
Olivový olej - na pečení
-
Rajčata 1 kg
-
Šalotka 70 g
-
Chilli
-
Cukr
-
sůl
-
Pomeranč 2 kus
Okurkové pyré
-
Salátová okurka 300 g
-
sůl
Příprava
-
Mušle
- Mušle svatého Jakuba důkladně osušte a potřete esencí z mořských plodů, odložte až do chvíle pečení.
-
Rajčatová marmeláda
- Rajčata spařte, oloupejte, odstraňte semínka. Rajčatové filety nakrájejte na kostky.
- Na olivovém oleji opečte šalotku nakrájenou na drobné kostičky, přidejte rajčata a drobně pokrájenou chilli papričku.
- Vše chvíli restujte, přidejte vinný ocet a koření, po chvíli zalijte pomerančovou šťávou a redukujte na mírném ohni, až získáte konzistenci husté kaše.
-
Okurkové pyré
- Z okurky odstraňte semena, nakrájejte na velké kostky a zmrazte.
-
Podávání
- Mušle svatého Jakuba opečte na prudkém ohni z obou stran.
- Podávejte s rajčatovou marmeládou a chipsy z šalotky.
- Těsně před podáním rozmixujte okurku a pokrm jemně posypte.