Maso na gril

Pokud jste ještě pořád zvyklí grilovat jenom klobásy a vepřovou krkovici, je načase představit si několik nových hráčů. Jaké další druhy masa jsou vhodné na gril?

Grilované hovězí

Při výběru hovězího na gril byste maso měli nejdřív pečlivě prozkoumat. Nemělo by se skladovat s jinými kusy masa a také by nemělo ležet ve vlastní šťávě. Maso musí mít zároveň výrazně červenou barvu a tukové žilkování - čím bělejší, tím lepší.

Tradiční volbou na gril je hovězí svíčková, ale můžete také vyzkoušet další, méně využívané části. Na gril se hodí například rib eye, silverside (spodní šál) nebo rump. Vzhledem k tomu, že hovězí maso má samo o sobě docela výraznou chuť, postupujte při marinování opatrně. Zvolte spíš klasická koření, jako je černý pepř a sůl a přidat můžete také bylinky.

Grilované vepřové

Kromě vepřové krkovice se na gril skvěle hodí také jemnější a méně mastná vepřová panenka. Ujistěte se, že teplota uvnitř masa nepřesahuje 65 °C, aby maso zůstalo měkké.

Žebírka jsou dalším druhem vepřového, který se hodí na gril - nezapomeňte se ale ujistit, že jsou šťavnatá a správně ochucená. Ideální na žebírka je například medová a pivní glazura, která na grilu zkaramelizuje a zvýrazní tak kouřové aroma masa. Žebra nejlépe chutnají s tatarskou omáčkou Hellmann’s. Můžete ji podávat přímo na talíři nebo v praktických sáčcích, které se skvěle hodí na vnější akce. 

Grilované kuřecí

Kuřecí maso má množství fanoušků. Zejména děti a lidé, kteří nemají v oblibě tlusté červené maso, si zamilují grilovaná kuřecí prsa. Dozlatova ugrilovaná pikantní křidélka a stehna si získají srdce všech milovníků masa.

Kuřecí prsa nezapomeňte jemně naklepat, aby bylo maso rovnoměrně tlusté. Pak maso marinujte po dobu asi 30 minut, aby bylo šťavnaté. Grilujte z obou stran, dokud teplota uvnitř masa nedosáhne 75 °C a maso již nebude růžové.

Stejným způsobem postupujte také při grilování stehen a křídel. Před grilováním maso potřete svou oblíbenou směsí koření. Těsně předtím, jak kousky sundáte z grilu, přidejte barbecue omáčku. Podávejte s kečupem, hořčicí nebo s tatarskou omáčkou Hellmann’s, vyrobenou z nasekaných kyselých okurek, pažitky, hořčice a worcesterské omáčky. 

Ryby a mořské plody na gril

Grilování ryb a mořských plodů je snadné - za předpokladu, že víte, jak s tímto jemným masem zacházet:

  • Ryby lze grilovat na mřížce, zatímco na grilování mořských plodů se lépe hodí gridl - plná ocelová deska.
  • Gril musí být dokonale čistý a dostatečně horký, aby se na něj ryby nelepili.
  • Jakmile rybu položíte na rošt, nedotýkejte se jí. Po několika minutách zkuste, jestli se ryba již nelepí. V tomto případě ji můžete bezpečně převrátit na druhou stranu.
  • Pokud grilujete lososa, položte ho na gril kůží dolů. Kůže se na gril nepřilepí tak snadno jak samotné maso.
  • Můžete grilovat také mušle, krevety, slávky, kalamáry, chobotnice, ale také celé humry a kraby.

Aby ryba získala lahodné aroma a plnou chuť, před grilováním ji jemně posypte bylinkami a kořením, včetně česneku, tymiánu, kopru a bílého pepře, které zvýrazní její přirozenou chuť.

Ke grilované rybě se skvěle hodí majonézové dresinky, jako je například tatarská omáčka Hellmann’s. Grilovanou rybu podávejte jako filé - s hranolky nebo pečivem – nebo snadněji jako rybí wrap. Rolku naplňte rybou, zeleninou a lahodným hustým dresinkem. Poté vše společně krátce grilujte.