Dýňové rizoto
Dyňové rizoto je nejen výborné, ale i zdravé. Dýně Hokkaido totiž obsahuje například vitamíny B1, B2 a B3.

Suroviny
Dýňové rizoto
−
+
€1677.5
Postup
Rýže na rizoto (Arborio, Carnanoli...)
/g
600.0 g
0%
Šalotka
/g
150.0 g
0%
Česnek čerstvý
/g
100.0 g
0%
Víno, bílé
/ml
80.0 ml
0%
Dýně (Hokkaido)
/kg
1.0 kg
0%
Máslo
/g
60.0 g
0%
Olej, olivový
/ml
100.0 ml
0%
Knorr Professional Essence Zeleninový bujón 1 l
/g
60.0 g
0%

Voda
/l
2.0 l
0%
Šalvěj čerstvá
/g
10.0 g
0%
Parmezán
/g
100.0 g
0%
/
Postup
-
Rýže na rizoto (Arborio, Carnanoli...) 600.0 g
-
Šalotka 150.0 g
-
Česnek čerstvý 100.0 g
-
Víno, bílé 80.0 ml
-
Dýně (Hokkaido) 1.0 kg
-
Máslo 60.0 g
-
Olej, olivový 100.0 ml
-
Voda 2.0 l
-
Šalvěj čerstvá 10.0 g
-
Parmezán 100.0 g
Příprava
-
Postup
- Konvektomat předehřejeme na 220 °C. Kousky dýně promícháme se lžící olivového oleje a polovinou nasekaných šalvějových listků. Přendáme na plech vyložený pečícim papírem a pečeme cca 20–25 minut dozlatova.
- Zeleninovou Essenci rozmícháme ve dvou litrech horké vody. Na rozpáleném olivovem oleji opečeme šalotku a česnek. Přidáme nepropláchnutou rýži a 2–3 minuty společně opékáme za neustaleho míchání. Jakmile ryže zesklovatí, přidáme víno, které se okamžitě vsákne do rýže. Přilijeme první část horkého připraveného zeleninového fondu a na slabém ohni zlehka vaříme. Necháme vždy část vývaru vsáknout, teprve potom přilijeme další.
- Hotová rýže je měkká asi tak za 15 minut. Polovinu pečené dýně rozmixujeme na pyré a spolu s máslem vmícháme do hotové rýže. Necháme pod pokličkou asi dvě minuty odstát, aby dostalo požadovanou krémovou konzistenci. Zbylé šalvějové lístky vysmažíme dokřupava. Nakonec do rizota přidame kousky dýně, ozdobíme šalvějí a posypeme parmazánem.