+

Příprava těsta:

  • Pšeničná mouka typu "00" 1650.0 g
  • Studená voda 700.0 ml
  • Olivový olej 200.0 ml
  • Čerstvé droždí 14.0 g
  • Sůl 45.0 g

Příprava omáčky a oblohy:

Servírování:

  • Hrubě mletý černý pepř 5.0 g
  • Nasekané čerstvé lístky bazalky 30.0 g
  1. Příprava těsta:

    • Droždí smíchejte se studenou vodou, přidejte mouku a sůl a vyhněťte těsto.
    • Přidejte olivový olej a pokračujte v hnětení dalších 20 až 25 minut, dokud nebude těsto hladké a měkké (asi jako měkká část vašeho ucha).
    • Těsto přikryjte a nechte asi hodinu odpočívat. Potom ho rozdělte na 10 stejných částí. Každá by měla mít asi 270 gramů.
    • Jednotlivé porce těsta zformujte do kuliček, přikryjte potravinářskou fólií a nechte zhruba 12 nebo více hodin kynout v lednici (připravené koule můžete v případě potřeby i zamrazit).
  2. Příprava omáčky a oblohy:

    • Připravené těsto vyválejte do tvaru pizzy o průměru zhruba 32 centimetrů.
    • Omáčku rovnoměrně rozetřete na pizzu, přidejte mozzarellu, gorgonzolu a sýr Niva a posypte strouhaným parmazánem.
    • Pizzu vložte do pece na pizzu předehřátou na 320-350 °C a pečte 3 až 4 minuty.
  3. Servírování:

    • Upečenou pizzu nakrájejte na 8 částí, pokapejte olivovým olejem, posypte bazalkou a dochuťte čerstvě mletým pepřem.
  4. Pečení v konvektomatu:

    • Těsto vyválené do tvaru pizzy položte na kulatý plech na pizzu. Přidejte omáčku a oblohu a vložte do trouby předehřáté na 280-300 °C s ventilátorem nastaveným na nízký stupeň.
    • Doba pečení závisí na tom, jak tekuté jsou jednotlivé suroviny a omáčka.