Pohankové vafle s kompotem z kaki a zmrzlinou
Pohanková mouka je bezlepková a perfektní pro výrobu nadýchaných, velmi aromatických jantarově zbarvených vaflí. Podáváme se zmrzlinou, ovocným kompotem a karamelovou omáčkou. Neváhejte vyměnit tomel za jiné ovoce, např. směs lesních plodů, broskve nebo třešně.

Suroviny
Pohankové vafle s kompotem z kaki a zmrzlinou
−
+
€191.0
Vafle
Pohanková mouka
/g
260.0 g
0%
Cukr
/lžíce
4.0 lžíce
0%
Prášek do pečiva
/lžičky
2.5 lžičky
0%
Jedlá soda
/lžičky
2.0 lžičky
0%
Sůl
/lžičky
0.5 lžičky
0%
Podmáslí (pro verzi bez laktózy použijte mandlové mléko nebo mléko z kešu)
/ml
600.0 ml
0%
Rozpuštěné máslo
/lžičky
8.0 lžičky
0%
Mletá skořice
/lžičky
0.5 lžičky
0%
Vejce
/ks
2.0 ks
0%
Kompot
Javorový sirup
/lžičky
3.0 lžičky
0%
Citron
/kus
1.0 kus
0%
Mletý kardamom
/lžičky
1.0 lžičky
0%
Zralé kaki
/ks
5.0 ks
0%
K servírování
Karamelová omáčka
/k ozdobení
0.0 k ozdobení
0%
Vanilková zmrzlina
/k ozdobení
0.0 k ozdobení
0%
/
Vafle
-
Pohanková mouka 260.0 g
-
Cukr 4.0 lžíce
-
Prášek do pečiva 2.5 lžičky
-
Jedlá soda 2.0 lžičky
-
Sůl 0.5 lžičky
-
Podmáslí (pro verzi bez laktózy použijte mandlové mléko nebo mléko z kešu) 600.0 ml
-
Rozpuštěné máslo 8.0 lžičky
-
Mletá skořice 0.5 lžičky
-
Vejce 2.0 ks
Kompot
-
Javorový sirup 3.0 lžičky
-
Citron 1.0 kus
-
Mletý kardamom 1.0 lžičky
-
Zralé kaki 5.0 ks
K servírování
-
Karamelová omáčka
-
Vanilková zmrzlina
Příprava
-
Vafle
- Smíchejte suché přísady vmisce. Přidejte vejce, podmáslí arozpuštěné máslo apoté promíchejte do hladka. Nechte odstát.
-
Kompot
- Oloupejte kaki anakrájejte je navelké kousky. Smíchejte ovoce v hrnci sjavorovým sirupem, šťávou vymačkanou zjednoho citronu akardamomem. Vařte nastředním plameni asi 5 minut, nebo dokud ovoce není měkké.
-
K servírování
- Zahřejte vaflovač. Plochu vaflovače potřete tukem avafle pečte do křupava. Podávejte skopečkem vanilkové zmrzliny alžící ovocného kompotu, zalité karamelovou omáčkou.