Zapékaný losos s chřestem v holandské omáčce
Pokrm francouzské kuchyně. Při vaření chřestu do něj přidejte oloupanou nakrájenou bramboru a půlku cibule, aby se chuť chřestu stala neopakovatelnou. Pro jemnější chuť chřestu ho můžete vařit v mléku nebo smetaně.

Suroviny
Zapékaný losos s chřestem v holandské omáčce
−
+
€5823.95
Losos
Čerstvý losos
/kg
1.3 kg
0%
Voda
/l
1.5 l
0%
Sůl
/g
60.0 g
0%
Knorr Professional Marináda na ryby 0,7 kg
/g
10.0 g
0%

Omáčka
Knorr Holandská omáčka 1 kg
/g
90.0 g
0%

Voda
/ml
500.0 ml
0%
Bílý vinný ocet
/ml
50.0 ml
0%
Bílé suché víno
/ml
100.0 ml
0%
Cibule, na kostičky
/g
50.0 g
0%
Máslo
/g
100.0 g
0%
Černý pepř, celý
/kus
5.0 kus
0%
Zelenina
Bílý chřest, oloupaný
/kg
1.0 kg
0%
Sůl
/g
0.0 g
0%
Cukr
/g
0.0 g
0%
Brambory malé (oloupané)
/kg
1.2 kg
0%
Kopr, čerstvý
/g
10.0 g
0%
Malá mrkev
/kus
20.0 kus
0%
Mikro hrášek
/kus
30.0 kus
0%
/
Losos
-
Čerstvý losos 1.3 kg
-
Voda 1.5 l
-
Sůl 60.0 g
Omáčka
-
Voda 500.0 ml
-
Bílý vinný ocet 50.0 ml
-
Bílé suché víno 100.0 ml
-
Cibule, na kostičky 50.0 g
-
Máslo 100.0 g
-
Černý pepř, celý 5.0 kus
Zelenina
-
Bílý chřest, oloupaný 1.0 kg
-
Sůl
-
Cukr
-
Brambory malé (oloupané) 1.2 kg
-
Kopr, čerstvý 10.0 g
-
Malá mrkev 20.0 kus
-
Mikro hrášek 30.0 kus
Příprava
-
Losos
- Ze soli a vody připravte slaný nálev, vložte do něj naporcovaného lososa a marinujte po dobu 30 minut, potom ho ználevu vyjměte, opláchněte a osušte.
- Posypte marinádou, vložte do trouby – pečení spárou v teplotě 180º C, pečte cca 8 minut.
-
Omáčka
- Ve studené vodě rozmíchejte holandskou omáčku, dejte ji vařit a za stálého míchání uveďte do varu.
- Kcibuli přidejte víno, ocet a pepř a vařte, až se odpaří polovina tekutiny.
- Do horké omáčky přidejte procezenou tekutinu a nakrájené máslo, vše promíchejte.
-
Zelenina
- Chřest uvařte spřidáním soli a cukru, při teplote 85°C- 25 minut.
- Brambory uvařte, odceďte a promíchejte skoprem.
- Mrkev oblanšírujte a karamelizujte na medu.
-
Servírování
- Lososa podávejte na chřestu politém omáčkou s koprovýmí brambory a medovou mrkví.