Menu

Laktóza se nachází v kravském, kozím a ovčím mléce a mléčných výrobcích. Může být také přítomná ve zpracovaném mase nebo jiných potravinách, takže je vhodné si pozorně přečíst etikety, dříve než použijete zakoupenou ingredienci při vaření.

Mléko a mléčné náhražky

Ingredienci, která obsahuje laktózu, můžete snadno vyměnit za její bezlaktózovou alternativu. Jaké možnosti jsou k dispozici?

Alt Image Text
Alt Image Text
Alt Image Text
Alt Image Text
Alt Image Text

Jídla bez laktózy

Zde najdete několik nápadů od šéfkuchařů Unilever Food Solutions, díky kterým můžete své menu obohatit o pokrmy, které jsou zcela bez laktózy.

Alt Image Text

Pastrami sendvič s rukolou a grilovanými paprikami – pastrami, klasické newyorské marinované maso se perfektně hodí na sendviče. Jen si dejte pozor, abyste nepřidali také máslo!

Bagel s omeletou, slaninou a zeleninou – omeleta pečená na oleji, křupaná slanina, čerstvé rajče a salát představují perfektní snídani bez laktózy!

Šakšuka – tato izraelská snídaně se skládá z vajec pošírovaných v rajčatové omáčce se spoustou voňavých bylinek a koření.

Haemul Paejon – korejská omeleta s plody moře a jarní cibulkou představuje obzvláště sofistikovanou možnost snídaně.

Kaše z prosa s kokosovým mlékem, mangem a granátovým jablkem – tato kaše s exotickým ovocem a kokosovým mlékem určitě potěší každého, kdo má rád sladké snídaně.

Alt Image Text

Pad Thai – nebo thajské rýžové nudle s krevetami, které za svoji chuť vděčí rybí omáčce a za svou texturu křupavým klíčkům fazolí mungo a praženým arašídovým oříškům.

Krevetový a krabí burger s majonézou z jalapeño  – varianta tradičního burgeru, se smaženými krevetami namísto klasického masového karbanátku.

Ossobuco burger s majonézou, gremolátou a rajčatovou salsou – tohle je skutečný burger pro gurmány! Telecí ramínko, které se dusí s vínem, zaručeně uspokojí i hosty s těmi nejvytříbenějšími chutěmi.

Křupavý falafel z květáku s omáčkou chimichurri – květákové smaženky se mohou podávat se zeleninou na chlebu pita, nebo s hummusem a čerstvým salátem tabbouleh.

Alt Image Text

Tatarský biftek se marinovaným vaječným žloutkem a chřestem  – každý kuchař má svůj vlastní recept na tatarák. Máme rádi ten s marinovaným žloutkem, který perfektně doplní chuť hovězího masa.

Grilované krevety s ananasem a citrusovou majonézou – lehký předkrm bez laktózy z marinovaných krevet, pikantní ananasovou salsou a majonézovým dipem s jemným citronovým a pomerančovým aroma.

Hovězí a mango jarní závitky – každý zná a miluje jarní závitky, které jsou navíc přirozeně bez laktózy. Vyplatí se smíchat jejich slanou chuť s něčím sladkým, jako například s mangem.

Carpaccio z chobotnice – malý, ale velkolepý předkrm pro odvážnější milovníky mořských plodů.

Alt Image Text

Vietnamská polévka Pho s nudlemi a hovězím masem– tradiční bohatý vývar se spoustou bylinek a koření, podávaný s rýžovými nudlemi a hovězím masem.

Luxusní rybí polévka – luxusní verze klasické rybí polévky, která se připravuje z mořských plodů a bílého vína. Absolutně vynikající!

Minestrone – oblíbená italská zeleninová polévka, která se podává s malými těstovinami ve tvaru kuliček.

Krém z bílé zeleniny s petrželkovým olejem – jemnou vůni této bílé zeleninové polévky umocňuje olivový olej s petrželkou.

Polévka Tom yum s krevetami – pikantní thajská polévka, která je ochucena citronovou trávou, rybí omáčkou a limetkovou šťávou.

Alt Image Text

Pečená treska se žlutou kari pastou, mangem a ananasem – rybí salát inspirovaný karibskou kuchyní, ve kterém se snoubí pikantní treska se sladkou chutí ovoce.

Grilované papriky a šafránový kuřecí salát – tradiční salát se zlatým pečeným kuřecím masem a grilovanými kapiemi.

Salát z chobotnice se zálivkou z petrželky a pomeranče – sofistikovaný salát s chobotnicí a citrusovou zálivkou.

Křupavá kachna a salát z jarní cibulky se sojovo-sezamovým dresinkem – salát s chutí umami inspirovaný asijskou kuchyní.

Alt Image Text

Pappardelle s krevetami a sušenými rajčaty – jednoduché, ale rozhodně ne nudné! Pasta té nejvyšší kvality nevyžaduje více než krevety a sušená rajčata, aby se stala perfektní hostinou.

Massaman kari s kuřecím masem a zeleninou – muslimské kari na bázi sójového mléka se spoustou bylinek, které vezmou vaše hosty přímo do Indie.

Vepřová panenka s fazolemi a chorizem – připravte se na tradici! Vezměte klasickou vepřovou panenku a fazole a vylepšete ji dotekem Španělska tím, že přidáte kořeněné chorizo.

Kuřecí špízy Teriyaki s grilovanou zeleninou – toto lehké asijské jídlo má skutečně jedinečnou chuť díky glazé teriyaki.

Jehněčí kotlety s krémovou omáčkou z červeného vína a hroznů – pokud hledáte něco skutečně speciálního, vyzkoušejte tuto kombinaci jehněčího s bohatou chutí červeného vína a sladkých červených hroznů.

Alt Image Text

Mango s lepivou rýží – thajský dezert, který se připravuje z lepivé rýže a šťavnatých plátků manga, podávaný s oslazeným kondenzovaným mlékem a posypaný praženými fazolkami mungo.

Makronky – připravené z mandlové moučky, vaječných bílků, moučkového cukru, makronky jsou perfektním dezertem bez laktózy. Na náplň použijte burákové máslo, nebo hořkou čokoládu a kokosový mléčný krém.

Pečené ovoce s kogel-mogel – jahody, borůvky nebo maliny zapečené s polevou z vaječných bílků ušlehaných s cukrem jako variace receptu vycházející z židovské kuchyně.

Banánové smaženky – perfektní pro milovníky asijských street foodů: banány smažené v těstíčku z rýžové mouky a sušeného kokosu.

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu