Obiloviny obsahující lepek

Obiloviny obsahující lepek

(pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich), kromě výjimek uvedených v nařízení*

Příslušná označení obilovin obsahujících lepek a produktů na jejich bázi:

Potravinářské produkty a pečivo na bázi obilovin jako: škrob, mouka, krupice, kuskus, ječmenná mouka/kaše, vločky, otruby, celozrnné výrobky, bulgur, pšeničné klíčky.

Potravinářské výrobky, které obsahují nebo mohou obsahovat lepek:

Těstoviny, lívance, strouhanka, obilné směsi, směsi do pečiva (směsi do těst, chléb, pečivo, dorty s krémem, těsta, sušenky, čajové pečivo, slad, sladové pivo, obilná káva (sladová), omáčky na bázi jíšky, nápoje na bázi kakaa, kořenící směsi, sójová omáčka, hydrolyzované pšeničné bílkoviny v koření, čokoládové tyčinky, obilné tyčinky, zmrzliny s oplatkou/v kornoutu a další.

Korýši a výrobky z nich

Korýši a výrobky z nich

kromě výjimek uvedených v nařízení*

Raci, humři, krabi, krill, langusty, červené krevety, krevety královské, pavoukovití krabi.

Potravinové produkty, které obsahují nebo mohou obsahovat korýše:

Račí máslo, pomazánka z krevet, sashimi, surimi, krevetové krekry, bouillabaisse, paella a další.

Vejce a výrobky z nich

Vejce a výrobky z nich

Vejce kuřecí,  husí, kachní, krůtí, křepelčí, vaječné žloutky, vaječné bílky, ušlehané vaječné bílky, tekutá vejce, vejce v prášku, vejce mražená, potravinářské látky a produkty s předponou „ovo”  „vaj“ (= vejce ) v názvu: ovomucin, lysozym z vajec (např. v sýru), lecitin z vajec kuřecích, holubích a pštrosích.

Potravinářské produkty, které obsahují nebo mohou obsahovat vejce:

Piškoty / suchary, dort Pavlova, bezé, dorty s krémem, těsta, pečivo, dezerty, zmrzliny, pěna a polevy k ochuceným kávám, omáčky (např. holandská omáčka, omáčka béarnaise), majonéza, pojidlo v mletém mase, panýrovací přípravky, těsta, cukrová glazura, vaječný likér a jiné druhy likéru, vaječné těstoviny, surimi.

Ryby a výrobky z nich

Ryby a výrobky z nich

kromě výjimek uvedených v nařízení*

Ryby všeho typu: syrové, vařené a marinované, kaviár, jikry

Potravinové produkty, které obsahují nebo mohou obsahovat ryby:

Surimi, kamaboko (japonské surimi), ančovičky, worcesterská omáčka, pikantní omáčky / kořenící přípravky (asijské), regionální výrobky (např. sushi, smažená rýže, paella, jarní závitky, vitello tonnato, bouillabaisse), Bloody Mary (s worcesterskou omáčkou) a další.

Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich

Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich

Arašídový olej, arašídové máslo

Potravinové produkty, které obsahují nebo mohou obsahovat arašídy:

Vegetariánské náhražky masa, omáčky (např. omáčka satay), dresinky, pesto, regionální výrobky (např. africké, asijské, mexické), směsi ořechů, sušené jižní plody a další.

Sójové boby a výrobky z nich

Sójové boby a výrobky z nich

 kromě výjimek uvedených v nařízení*

Sójové boby, sójová mouka, sójová kaše, sójové mléko, sójové dezerty, nerafinovaný sójový olej, sójový lecitin, sójový bílek, sýr tofu, miso pasta, tempeh, sójové klíčky.

Potravinové produkty, které obsahují nebo mohou obsahovat sóju:

Kořenící přípravky (sójové omáčky, omáčka shoyu, omáčka tamari, omáčka teriyaki, Worcesterská omáčka),  

vegetariánské pomazánky k mazání na pečivo a vegetariánská jídla, surimi, chléb a pečivo, burgery, uzenářské výrobky, nízkotučné produkty na bázi mletého masa a další.

Mléko a výrobky z něj včetně laktózy

Mléko a výrobky z něj včetně laktózy

 kromě výjimek uvedených v nařízení*

Pozor: Obvykle je ve stejném měřítku netolerované mléko kozí, ovčí, bůvolí a koňské.

Mléčné bílkoviny, hydrolyzát mléčného proteinu, kasein, syrovátkový protein, laktoglobulin, laktóza, mléko, mléko v prášku, syrovátka, smetana, kysaná smetana, creme fraiche, podmáslí, zakysané mléko, kondenzované mléko, jogurt, kefír, sýr, tvaroh, máslo, přepuštěné máslo.

Potravinářské produkty, které obsahují nebo mohou obsahovat mléko:

Margarín, rostlinné roztíratelné tuky na pečivo, čokoláda, pečivo, nugát, zmrzliny, dezerty, bramborová kaše, surimi a další.

Skořápkové plody

Skořápkové plody

konkrétně: mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy, kedle, vlašské ořechy, lískové oedle, vlašsk, brambormakadamie a výrobky z nich

Důležité: Kokosové ořechy a piniové oříšky nejsou zahrnuty do ořechů, které je třeba uvádět ve složení jako alergeny.

Potravinové produkty, které obsahují nebo mohou obsahovat ořechy:

Marcipán, nugát, ořechově-nugátový krém k mazání na pečivo, dorty s krémem, těsta, pečivo, dezerty, marokánky, čokoláda, sušené jižní plody, hotové chuťovky, müsli, zálivky do salátů, pesto a ostatní omáčky, dresinky do salátů, vegetariánská jídla, chléb s ořechy, mortadela (s pistáciovými ořechy), výrobky s kávovou příchutí.

Celer a výrobky z něj

Celer a výrobky z něj

Potravinové produkty, které obsahují nebo mohou obsahovat celer:

Kořenící směsi, curry,  bujóny, polévky, masa dušená se zeleninou, omáčky, uzenářské a masové výrobky, lahůdkové saláty (Waldorfský salát), zeleninové saláty, bramborový salát (s bujónem), pikantní předkrmy a další.

Hořčice a výrobky z ní

Hořčice a výrobky z ní

Hořčičná semínka, hořčice, hořčicový olej, klíčící semínka hořčice, listy a květy hořčice.

Potravinové produkty, které obsahují nebo mohou obsahovat hořčici:

Uzeniny, masové výrobky: rolády, jídla s curry, kořenící směsi, konzervovaná zelenina, marinády, polévky, omáčky, omáčky chutney, lahůdkové saláty a další.

Sezamová semena a výrobky z nich

Sezamová semena a výrobky z nich

Sezamová semínka, sezamový olej, sezamová pasta (tahini), sezamové máslo, sezamová mouka, sezamová sůl – ochucovadlo (gomasio).

Potravinové produkty, které obsahují nebo mohou obsahovat sezam:

Bagety na hamburgery, chléb, pečivo, krekry, snídaňové vločky, dezerty, produkty používané v asijské, turecké a orientální kuchyni, falafel, humus, mutabal (syrská pomazánka z lilku) a další.

Oxid siřičitý a siřičitany

Oxid siřičitý a siřičitany

(v koncentraci vyšší než 10 mg/kg nebo mg/l)

E220-228: Oxid siřičitý a siřičitany

Víno (s obsahem siřičitanů) nebo jiné alkoholické nápoje, sušené ovoce (zvláště to, které musí zachovat světlou barvu), produkty na bázi strouhaného křenu; instantní bramborové kaše s obsahem nižším než je 10 mg/ kg nebo 10 mg/ l – alergen není potřeba uvádět ve složení výrobku a další.

Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

Lupinová mouka, rostlinné bílkoviny (lupina) v pečivu a vegetariánských náhradách masa, klíčky lupiny.

Měkkýši a výrobky z nich

Měkkýši a výrobky z nich

Slávky jedlé, hřebenatky, ústřice, kalamáry, ušně, sépie, chobotnice.

Potravinové produkty, které obsahují nebo mohou obsahovat měkkýše:

Sépie, černé těstoviny s plody moře, surimi, sašimi, bouillabaisse, paella a další.

* NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.