V absolutním čele kulinárních trendů pro rok 2018 jsou snídaně… na grilu. I když úvodní jídlo dne na rožni není populární na celém světě, šéfkuchaři sestavují snídaňové menu ve svých restauracích s využitím mezinárodní inspirace z grilu.

Grilovaná snídaně

Dosud byla grilovaná jídla spojena výhradně s hlavním jídlem, např. šťavnatými steaky nebo žebírky v barbecue omáčce. Grilovací sezona přitom není jen dokonalou dobou na voňavé maso na rožni k obědu, ale také výbornou možností pro přípravu originálního menu z grilu, zahrnujícího dezerty nebo snídaně.

Snídaně je nepochybně nejdůležitějším jídlem celého dne, proto se vyplatí vyzkoušet klasické varianty jídel v grilované podobě. Grilované klobásky nadívané čedarem? Housky s uzenou slaninou a vejcem a čerstvou pažitkou? Gril v rámci snídaně je rozhodně gastronomický zásah do černého a šance vzbudit pozornost hostů v restauraci atraktivním snídaňovým menu. Očekávání konzumentů stále rostou – na trhu se objevil trend breakfastarianismu, díky kterému jsou snídaně v restauracích k dispozici pro hosty po celý den (time.com, „Breakfastarians Are Feeding US Restaurant Growth“).

Na kulinárním seznamu světových trendů jsou snídaně na grilu inspirované mezinárodní kuchyní. Mezi nejpopulárnější patří:

  • klasika oboru, tedy francouzské toasty
  • hovězí burger s vajíčkem na pivu
  • lívance s javorovým sirupem a kostkou másla
  • blízkovýchodní vlivy, např. salát s grilovaným lilkem nebo pita se za'atarem
  • květákový steak
  • frittata s chorizem, chilli a sýrem feta
  • toasty s avokádem a sýrem camembert

Snídaňové menu z celého světa

Na celém světě představují káva + croissant nebo káva + houska nejrychlejší variantu snídaně, která jako jediná vstupuje do hry pro všechny, kdo zápasí v ranním dostihu s časem a povinnostmi. Proto šéfkuchaři z různých kontinentů využívají potenciál grilu pro přípravu originálních snídaní na rožni jak na sucho, tak na sladko.
 

Brazílie

V Brazílii se na snídani dělá nejčastěji feijoada, tedy sytá polévka s černými fazolemi a různými druhy masa, rovněž grilovaného. K feijoadě se podává houska se sýrem a šunkou.

Kolumbie

Snídaně na grilu by v Kolumbii neměla smysl bez arepy – placky z kukuřičné mouky, podávané s masem, vajíčkem nebo na sladko.

Anglie

Klasická anglická snídaně na grilu jsou pečené klobásky, žampiony, toasty, rajčata, fazole a vajíčka. Forma jídla se nemění, ale chuť přísad z rožně je odlišuje od základní verze snídaně.

 

Japonsko

Suši z grilu je vždy dobrý nápad. V tradiční japonské sestavě se nachází polévka miso, suši, smažený losos, rýže a japonská omeleta.

Turecko

Turecká snídaně je jedna z nejbohatších snídaní. Na restauračním stole se objevují olivy, sýry, džemy, med, toasty, okurky a… maso. Hlavní složkou je grilovaný sucuk, tedy lehce pikantní klobáska s chutí připomínající chorizo.

Chtěli byste vidět více?

Vytvořit účet

Chtěli byste mít přístup k jedinečným videím a článkům?

  • Přihlášení trvá jen 30 vteřin.
  • Sledujte neomezeně videa a nechte se inspirovat.
  • Získejte přístup ke všem článkům, které vytvořili šéfkuchaři z celého světa.