Stále chladnější rána, déšť a sníh, dlouhé a tmavé večery…
Náš typický podzim a zima nezvou k procházkám městem nebo přírodou. Venkovní aktivity nahrazujeme setkáním s přáteli, rodinou nebo kolegy u dobrého jídla a pití. Pro kuchaře je to doba výjimečně vypjaté práce.

Halloween, Svatomartinské slavnosti, Mikulášské a Vánoční večírky, silvestrovské oslavy, společenské akce – to jsou jen ty nejpopulárnější příležitosti k oslavám na podzim a v zimě, na které je třeba pamatovat při sestavování sezonního menu.

Tradice a téma v restauraci

Nechte se inspirovat tradicí nebo tématem pro polední menu a vytvořte domácí atmosféru s nezapomenutelným chuťovým zážitkem, který hostům připomene regionální kuchyni maminek a babiček. Navíc si usnadníte práci, protože daná příležitost a tradice jasně stanovují výběr
jídel.

Nebojte se experimentovat! Tak jako tradice i odlišnost dokáže zlákat hosty, aby si vybrali zrovna Vaši restauraci. Můžete vsadit na moderní interpretaci klasických pokrmů, oblíbenou zahraniční kuchyni, na netradiční kombinaci sezonních surovin. Zvolte si konkrétní téma. Například na
Halloween můžeme nabídnout moučník z dýně, sépiové těstoviny s krevetami. Na svatého Martina by v nabídce neměla chybět husa, naopak před Vánocemi můžeme naladit chuťové buňky rybou, zvěřinou, houbami nebo malou sladkou pozorností v podobě perníčků.

 

Společenské akce a oslavy

V zimním období probíhá velké množství společenských akcí a oslav, které mají různý charakter a důvod konání. Je velmi důležité, abychom se seznámili se všemi požadavky pořadatele, a mohli tak připravit vhodné a lákavé menu. Vždyť jiné pokrmy vybereme pro úředníky a profesory, jiné pro sportovce a odlišnou nabídku sestavíme i pro zaměstnance s manuální prací.

Téma akce také hraje velkou roli při výběru občerstvení na přivítání a vůbec celého bufetu. Popusťte uzdu svoji fantazii a nebojte se přijít s neotřelými návrhy. Nápady na témata akce najdeme ve filmech, hrách nebo v komiksech. Co třeba raut ve stylu Jamese Bonda, karnevalu v Rio de Janeiru, Hry o trůny, Minecraft nebo 20. i 30. léta 19. století. Jedno nosné téma dodá charakter akci a zároveň udá směr nabídky jídel. Příprava menu na míru znamená výzvu, kterou každý z nás tak miluje!

Při sestavování návrhů jídel bychom určitě neměli zapomenout na hosty s potravinovými alergiemi (např. lepek nebo laktóza), vegetariány nebo vegany. Více o různých dietách a kulinárních řešeních najdete na naší stránce www.ufs.com. Koneckonců pružnost je jeden z nejdůležitějších znaků dobrých šéfkuchařů. V tom celém hledání nejlepších řešení pro různé příležitosti a rozmanité hosty je důležité, abyste neztratili zdravý rozum…a užili si sami plno zábavy.