Vodní meloun

Vodní meloun

Jeho hlavní sezóna začíná v polovině června a trvá do konce srpna. Tohle úžasné ovoce by nemělo chybět v žádném menu!

Jak ho vybrat: Vybírejte pevný, symetrický vodní meloun, bez otlaků nebo řezů. Zralý vodní meloun je tmavě zelený a měl by mít jedno místo na svém povrchu zcela žluté, což znamená, že dozrával na slunci. To můžete snadno zkontrolovat tak, že zjistíte, zda je dostatečně těžký na svou velikost, tím, že ho nadzvednete. Nebo na něj poklepejte, pokud uslyšíte plný zvuk, je vše v pořádku. Meloun byl sklizen jako zralý. 

Vaření: Chutná skvěle samotný nebo ho můžete zkombinovat syrový v salátech. Je skvělý do nápojů, také s alkoholem. Pokud si chcete užít trochu odlišné chuti tohoto úžasného ovoce, můžete ho hluboce zamrazit, anebo grilovat.

Hodí se k: citronu, limetce, odlišným melounům, červené cibuli, lesnímu ovoci, kokosu, mátě, okurkám, rajčatům, salátu, hovězímu, ústřicím, krevetám, vepřovému, ke kozímu a feta sýru, chilli, skořici, čokoládě, koriandru.

Tip: Melouny se semínky jsou většinou chutnější než ty bez semen.

Broskve

Broskve

Mohou se sklízet od května do pozdního září podle toho, v jakém pásmu a klimatu se pěstují a jaké je počasí, ale většinou je jejich hlavní sezóna v červenci a srpnu.

Jak je vybrat: Intenzita jejich barvy označuje zralost a u některých odrůd je doprovázena i vůní. Vyberte si broskve, které nemají otlaky, škrábance nebo zvrásněnou slupku, a které vypadají, že jsou na svou velikost těžší. Po sklizení broskve ještě dále dozrávají.

Vaření: Jsou perfektní na konzumaci čerstvé a za syrova v salátech, nebo smoothies, ale lze je použít i mnoha jinými způsoby. Můžeme je péct, pošírovat, grilovat, vařit nebo restovat. Můžeme je používat jak ve sladkých pokrmech jako jsou džemy, pudinky, koblihy nebo v drůbežích pokrmech, ale také s vepřovým, nebo telecím masem.

Hodí se k: česneku, muškátovému oříšku, koriandru, zázvoru, bazalce, mátě, vanilce, citrónové trávě, lesnímu ovoci, rajčatům, fenyklu, hroznům, limetce, blumám, třešním, mangu, pomerančům, máslu, máslovému krému, brandy, sýru mascarpone, mandlím, pekanovým ořechům, kokosu, drůbeži.

Tip: Broskve se skvěle hodí k sýru gorgonzola, i ten má ovocnou a krémovou chuť. Můžete je zkombinovat coby předkrm třeba s tyčinkami crostini a podávat s oslazeným krémovým sýrem a tymiánem.

Švestky

Švestky

Sezóna švestek závisí na jejich odrůdě, ale většinou jejich vrcholná sezóna trvá od června až do pozdního srpna, nebo až do října.

Jak je vybrat: Vybírejte švestky, které vám připadají na svou velikost těžké. Měli byste být schopni je lehce zmáčknout. Mohou být trochu tuhé, protože po utržení mohou ještě změknout, ale ne příliš tvrdé, protože jejich sladkost se už nezvýší. Zralé švestky mají temnou a stálou barvu, sladkou a ovocnou vůni a hladkou slupku.

Vaření: Jsou lahodné samy o sobě, nebo coby ingredience. Můžeme je opékat, grilovat a také z nich připravovat pyré. Použít je můžeme v salátech, polévkách, koláčích, koblihách a omáčkách.

Hodí se k: mandlím, skořici, citrusům, kaštanům, pepři, muškátovému oříšku, slanině, lískovým oříškům, medu, vanilce, lesnímu ovoci, bourbonu, kuřeti, prosciuttu, kachně, portskému a červenému vínu.

Cuketa

Cuketa

Tento letní hit má svou hlavní sezónu od června do pozdního srpna. Vyrůstá ve třech barvách: zelené, žluté a bílé.

Jak je vybrat: Čím menší, tím jsou lepší, proto vybírejte cukety střední velikosti se sytou barvou, bez škrábanců a řezů. Její stonek by měl být na konci vlhký, tak vydrží déle. Zacházejte s ní opatrně, protože jde o velmi křehkou zeleninu.

Vaření: Cuketa se z 95 % skládá z vody, proto ji není třeba tolik vařit a chutná skvěle, i když ji jíte syrovou, grilovanou, restovanou, nebo glazovanou. Používá se také v mnoha pokrmech s další zeleninou, restovanou, grilovanou, nebo pečenou. Cuketu není třeba loupat.

Hodí se k: citronu, rajčatům, kukuřici, lilku, cibuli, sýrům, česneku, oreganu, tymiánu, zázvoru, bazalce, lososu, vejcím, rýži, kuřeti a čokoládě.

Tip: Pokud chcete podávat jídlo s nízkým obsahem uhličitanů nebo bezlepkové jídlo, pak můžete podávat nudle, a to nudle připravené právě z cuket!

Zelené fazolky

Zelené fazolky

Jejich vrcholná sezóna nastává v letním období a mohou být smíchány s podobnou žlutou odrůdou.

Jak je vybrat: Vybírejte jasně zelené fazolky, které by měly prasknout, když je ohnete. Pokud jsou fazolky příliš velké, může to znamenat, že jsou přezrálé.

Vaření: Nejpopulárnější technika pro přípravu je vaření v páře, nebo restování na másle, nebo na oleji. Abyste zachovali jejich jasně zelenou barvu, doporučujeme je blanšírovat a potom dát do studené vody. Pokud chcete zvýraznit jejich chuť, můžete využít méně známý způsob, jako je opékání a nakládání, nebo můžete použít fazolky v polévce.

Hodí se k: olivovému oleji, máslu, česneku, kopru, citrónu, tymiánu, bazalce, mátě, estragonu, žlutým fazolkám, bramborům, cibuli, paprice, fenyklu, rajčatům, tykvi, kuřeti, vepřovému, krůtímu, krevetám, parmazánu, omáčce teriyaki a sojové omáčce.

Tip: Pokud je to možné, snažte se vařit fazolky stejné velikosti. Jen tak docílíte u všech stejného výsledku s určitou dobu vaření.