Menu
Použijte hustou mřížku, nebo dvojitý rošt

Použijte hustou mřížku, nebo dvojitý rošt

Zelenina má tendenci se během grilování zmenšovat a může propadávat z roštu přímo do plamenů. Měli byste zvážit, zda nepoužít speciální tácek pro grilování malých kousků jídla, nebo zda si nepořídit grilovací rošt s hustější mřížkou. Případně můžete dát na sebe dva rošty.

Zvolte si svou techniku

Zvolte si svou techniku

Grilování nad ohněm je vhodnější pro vodnatější zeleninu, jako jsou sladké papriky, chřest, nebo kukuřice. Hutnější zelenina jako jsou brambory, mrkev, nebo červená řepa by měla být grilovaná na plátu, nebo za použití fólie.

Grilujte zelené

Grilujte zelené

Zelené listy můžete také grilovat. Z grilované kapusty získáte skvělé chipsy a grilované hlávky římského salátu vás překvapí svou chutí a vůní.

Nezapomeňte na houby

Nezapomeňte na houby

Žampiony, hlíva ústřičná a bedly jsou pro grilování naprosto ideální. Houby portobello, které jsou právě v módě, mohou nahradit karbanátek ve veganském burgeru.

S cibulí opatrně

S cibulí opatrně

Pokud chcete dělat špízy, aroma cibule může přehlušit vůni celého jídla. Zkuste si vybrat jemnější typy, jako je šalotka, nebo zelená cibule.

S kořením s citem

S kořením s citem

Pro nejkvalitnější zeleninu, která má skvělou chuť, stačí, pokud ji zastříknete olivovým olejem a přidáte špetku soli a pepře. To neznamená, že byste zeleninu nemohli ještě ochutit. Zeleninu můžete například vložit na 30 minut do marinády, nebo ji grilovat s omáčkou.

Spálené? Nevadí!

Spálené? Nevadí!

Ačkoliv spálená zelenina rozhodně není vhodná pro podávání, hodně ožehlá může posloužit coby skvělý základ pro uzený zeleninový vývar.

Míchaný salát s koktejlovými rajčátky, bramborový salát, nebo obyčejný salát coleslaw dnes mohou působit poněkud nudně. Což takhle osvěžit klasické recepty grilovanými přílohami?

Losos: salát wakame, salát z grilovaných zelených fazolek s česnekem a sezamovými semínky, z kapusty, rajčat a pražených mandlí.

Steak: lehký bramborový salát s olivami a kapary, máslový salát s dresinkem z modrého sýra, grilovaný ananas s uzenými paprikami.

Hot dog: nakládaná červená cibule, ostrý korejský mrkvový salát, grilovaná kukuřice s máslem.

Hamburger: brambory hasselback, grilovaný římský salát se slaninou, pražená mrkev zabalená ve slanině glazovaná javorovým sirupem.

Kuře: grilovaná broskev a salát s kozím sýrem, zeleninový salát s quinoou s citrusovým vinaigrettem.

 

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu