V Indii se chléb používá místo příborů, aby se jídlo odebralo z talíře. Nejjednodušší chleby se připravují z mouky, soli a vody. Nejbohatší jsou vrstvené, připravené z cizrnové mouky s voňavou náplní.

Indicke chleby

Chapati/Roti

Chapati/Roti

Nejjednodušší typ chleba z pšeničné mouky, který se peče na horkém kameni nebo na tavě – vypouklé železné pánvi.

Naan

Naan

Nejpopulárnější indický chléb, kynutý z droždí s trochou jogurtu. Peče se v tandoori (vertikální válcovitá pec) a jí s ghee (přepuštěným máslem).

Paratha

Paratha

Typ vícevrstvého indického plochého chleba, který se připravuje z pšeničné mouky. Často se plní bramborami, listovým salátem, nebo sýrem paneer.

Papadam

Papadam

Tenký a křupavý plochý chléb, který je založený na kořeněném těstě s výraznou vůní římského kmínu. Připravuje se většinou z uradové mouky (fazolová mouka) na otevřeném ohni. Podává se jako předkrm, nebo chuťovka.

Puri

Puri

Smažený chléb, který se nafoukne jako kulatý míček a může se plnit kari nebo dhálem. Oblíbený k snídani.