Krok 1. Bulka

Tradiční burgery se vyrábějí z kynutých bílých pšeničných bulek, nejčastěji sypaných sezamovými semínky. To však není jediná možnost. Co jiného můžete použít?

  • Máslové bulky
  • Preclíkové bulky
  • Celozrnné bulky
  • Barevné bulky — růžové (s řepou), oranžové (ze sladkých brambor) nebo černé (s dřevěným uhlím)

Pokud vaši hosté dbají obzvláště na zdravou výživu, pak můžete burgery podávat v listech salátu místo v bulce.

Krok 2. Maso

Mleté hovězí maso ve tvaru plochého karbanátku přiměřeně okořeněné a potom pečené nebo grilované je srdcem klasického hamburgeru.

Pokud chcete vašemu burger menu dodat na lesku, můžete podávat jiný druh masa, například kuře nebo rybu.

Nezapomeňte na hosty, kteří nejedí maso. Skvělé karbanátky do burgerů můžete dělat také z:

  • luštěniny, jako jsou sójové boby, čočka, fazole nebo cizrna;
  • kořenová zelenina, jako je řepa, celer, nebo mrkev;
  • obilniny, třeba z ječmene, prosa, nebo pohanky.

 

Krok 3. Zelenina (a ovoce)

Pokud jsou vaši hosté znudění ze standardní trojice salát, rajče, nakládaná okurka, klidně do burgerů použijete neobvyklé druhy zeleniny a ovoce.

Nejlépe, pokud smícháte náplně a zálivky z různých chutí a textur.

  • Zelené náplně: ledový salát, polníček, rukola, špenát a mladé listy červené řepy
  • Slané náplně: nakládané okurky, olivy, sušená rajčata
  • Sladké náplně: čerstvá rajčata, kapie, ovoce (například jablka, nebo hrušky)
  • Kyselé náplně: fermentovaná zelenina, kimchi, kapary
  • Pikantní náplně: cibule, ředkvičky, chilli papričky, jalapeños

 

Krok 4. Omáčka

Právě omáčka celý dojem z burgeru dotvoří a dodá mu šmrnc. Vaše běžné volby zahrnují kečup, majonézu, nebo klasickou omáčku na burgery – kečup a majonéza smíchaná s nasekanými nakládanými okurkami.

Existuje ale mnoho dalších možností. Podívejte se na několik nápadů na omáčky od našich kuchařů:

  • Domácí BBQ omáčka s uzenými švestkami
  • Arašídová omáčka s kokosovým mlékem
  • Majonéza s mangem a chili pepřovou pěnou
  • Omáčka Teriyaki
  • Chutney z červené cibule a portského vína