Krok 1. Bulka
Tradiční burgery se vyrábějí z kynutých bílých pšeničných bulek, nejčastěji sypaných sezamovými semínky. To však není jediná možnost. Co jiného můžete použít?
- Máslové bulky
- Preclíkové bulky
- Celozrnné bulky
- Barevné bulky — růžové (s řepou), oranžové (ze sladkých brambor) nebo černé (s dřevěným uhlím)
Pokud vaši hosté dbají obzvláště na zdravou výživu, pak můžete burgery podávat v listech salátu místo v bulce.
Krok 2. Maso
Mleté hovězí maso ve tvaru plochého karbanátku přiměřeně okořeněné a potom pečené nebo grilované je srdcem klasického hamburgeru.
Pokud chcete vašemu burger menu dodat na lesku, můžete podávat jiný druh masa, například kuře nebo rybu.
![](/inspirace-pro-kuchare/Tipy_a_triky_nejen_z_gastonomie/co-cini-burger-perfektnim/_jcr_content/parsys/content/textimage_1720902457/image.img.png/1576761947794.png)
Nezapomeňte na hosty, kteří nejedí maso. Skvělé karbanátky do burgerů můžete dělat také z:
- luštěniny, jako jsou sójové boby, čočka, fazole nebo cizrna;
- kořenová zelenina, jako je řepa, celer, nebo mrkev;
- obilniny, třeba z ječmene, prosa, nebo pohanky.
Krok 3. Zelenina (a ovoce)
Pokud jsou vaši hosté znudění ze standardní trojice salát, rajče, nakládaná okurka, klidně do burgerů použijete neobvyklé druhy zeleniny a ovoce.
![](/inspirace-pro-kuchare/Tipy_a_triky_nejen_z_gastonomie/co-cini-burger-perfektnim/_jcr_content/parsys/content/textimage_126417141/image.img.png/1576050028316.png)
Nejlépe, pokud smícháte náplně a zálivky z různých chutí a textur.
- Zelené náplně: ledový salát, polníček, rukola, špenát a mladé listy červené řepy
- Slané náplně: nakládané okurky, olivy, sušená rajčata
- Sladké náplně: čerstvá rajčata, kapie, ovoce (například jablka, nebo hrušky)
- Kyselé náplně: fermentovaná zelenina, kimchi, kapary
- Pikantní náplně: cibule, ředkvičky, chilli papričky, jalapeños
Krok 4. Omáčka
Právě omáčka celý dojem z burgeru dotvoří a dodá mu šmrnc. Vaše běžné volby zahrnují kečup, majonézu, nebo klasickou omáčku na burgery – kečup a majonéza smíchaná s nasekanými nakládanými okurkami.
Existuje ale mnoho dalších možností. Podívejte se na několik nápadů na omáčky od našich kuchařů:
- Domácí BBQ omáčka s uzenými švestkami
- Arašídová omáčka s kokosovým mlékem
- Majonéza s mangem a chili pepřovou pěnou
- Omáčka Teriyaki
- Chutney z červené cibule a portského vína