Kuřecí, hovězí nebo zeleninový fond?

Fond vyžaduje čas a dovednost, protože všechny ingredience musí být vyvážené, ale přesto nebo právě proto zůstává jedním ze základních produktů v kuchyni. Jaké jsou různé druhy fondů a jak je správně používat?

  • Kuřecí fond má jemnou chuť, je lehký a ne příliš tučný. Používejte ho do lehkých omáček, bramborové kaše, nebo do rýžových pokrmů.

  • Hovězí fond má plnější komplexnější chuť. Je tučnější a tmavší. Perfektně se hodí do dušených pokrmů, šťávy z masa a marinád.

  • Zeleninový fond může být lehčí nebo hutnější — vše závisí na ingrediencích, které použijete a kolik tuku přidáte. Použijte ho, pokud vaše jídlo neobsahuje maso ani rybu, aby ho mohli jíst i vegetariáni nebo vegani.   

Jak používat fond?

Dušené maso  

Dušení masa v omáčce je skutečné umění. Dobré dušené maso nemůžete připravit bez vysoce kvalitního masa a voňavého fondu, nejlépe hovězího nebo kuřecího.

Pomocí fondu můžete připravit vynikající houbové ragú. Nejlépe chutná podávané na máslových gnocchi. Objevte recept našich kuchařů na tento hřejivý pokrm!  

Pokud nemáte hovězí fond, který jste si připravili sami, můžete použít naši Knorr Essenci Hovězí bujón - hovězí fond, který vám výrazně usnadní život. Má úžasnou, výraznou vůni a barvu a je hned připravený.  

Zeleninová jídla z jednoho hrnce

Dušená zeleninová jídla a jídla z jednoho hrnce (stews a casseroles) jsou v restauracích stále populárnější. Jsou oblíbenou volbou veganů a vegetariánů, a proto je důležité je připravit za pomocí fondu, který neobsahuje maso ani jiné živočišné produkty.  

Masové marinády  

Marinování masa je umění rovnováhy — chuť koření musí být výrazná, ale nesmí přebít jídlo. Pokud chcete, aby vaše maso mělo komplexní chuť, zkuste v marinádě použít fond.

Nezapomeňte - marinované hovězí v hovězím fondu a drůbež v kuřecím fondu. Abychom vám usnadnili život, připravili jsme Knorr Essenci Kuřecí bujón - kuřecí fond s lehkou, ale bohatou chutí.  

Vaření rýže, krupice a obilovin

Dokonce i obyčejná rýže, kroupy nebo kukuřicová polenta mohou být uvařeny pomocí fondu místo pouhé vody. Pokud chcete potěšit ty, kteří nejí maso, zvolte zeleninový vývar.

Příprava zeleninového fondu zůstává pro mnoho kuchařů výzvou. Právě proto jsme připravili Knorr Essenci Zeleninový bujón - zeleninový fond který nabízí překvapivě silnou, bohatou vůni a je stejně dobrý jako masové fondy.  

Bramborová kaše a zelenina  

Bramborová kaše se většinou připravuje z mléka, ale to není jediná možnost. Brambory, sladké brambory, mrkev, nebo petržel se může míchat s vývarem a tukem. Získají příjemnější chuť a jsou méně mléčné.  

Voňavé omáčky

Fond je ten nejlepší základ pro omáčky a masové šťávy, které se podávají buď samostatně (například masová šťáva, houbová omáčka, nebo citronová omáčka), nebo jsou nedílnou součástí jídla, jako například ragú.