Grilovaná zelenina se skvěle hodí jako příloha k masovým pokrmům, ale v kombinaci s vhodnými surovinami a přísadami ji můžete podávat také jako hlavní chod. Potěšíte tak nejen vegetariány, ale také ty zákazníky, kteří si jednoduše chtějí pochutnat  na zdravých, sezónních, přírodních a lokálně pěstovaných potravinách.

Nejoblíbenější zelenina na gril

Cukety a lilky ani zdaleka nejsou jedinou zeleninou vhodnou na gril. Podívejte se na náš seznam níže - a pokud jste některou z uvedené zeleniny ještě nikdy negrilovali, určitě to zkuste a přesvědčte se sami, jak skvěle chutí v kombinaci s vůní kouře. 

Jak grilovat cuketu a lilek?

Cuketu nebo lilek nakrájejte podélně nebo napříč na 1,5 cm silné plátky. Tato optimální tloušťka zajistí, že zelenina bude rovnoměrně propečená.

Aby lilek nebyl příliš hořký, potřete plátky solí a nechte na půl hodiny odstát. Plátky následně opláchněte studenou vodou. Tato metoda přípravy lilku je mimořádně populární například v Gruzii nebo v jiných zemích, kde se tato zelenina často konzumuje.

Aby plátky cukety nebo lilku na grilu neuschly, potřete je trochou rostlinného nebo olivového oleje. Ještě před grilováním je také můžete marinovat po dobu asi 15 minut. Stačí smíchat olej s citronovou kůrou a česnekem nebo grilovacím kořením Knorr Delikat, které zelenině dodá výjimečnou chuť. 

Cuketu a lilek grilujte 3 - 4 minuty z každé strany, aby byly plátky křehké, ale pevné.

Tip šéfkuchaře: Pokud grilujete na plynovém nebo elektrickém grilu, zelenina nebude mít požadovanou kouřovou vůni. V takovém případě stačí přidat kouřovou esenci Knorr Professional - zelenina bude chutnat, jako kdybyste ji připravili na otevřeném ohni. Tuto esenci také můžete použít k přípravě lahodné zálivky.

Pokud jste zeleninu nemarinádovali, dochuťte ji těsně před servírováním čerstvě nasekanými bylinkami a olivovým olejem - nebo bylinkovou pastou Knorr Professional Primerba Provensálské bylinky.

Jak grilovat brambory a batáty?

Jemně opečené brambory a batáty z grilu se v kombinaci s dipem skvěle hodí jako rychlá pochutina, nebo také jako příloha k hlavnímu jídlu. Můžete je grilovat celé nebo nakrájené na plátky nebo měsíčky. Nezapomeňte je předvařit a dobu grilování přizpůsobte velikosti kousků. Grilované brambory a batáty by měly být měkké, ale ne kašovité.

Potřete zeleninu olivovým olejem a grilujte na silném plameni, aby získala křupavý obal a delikátní kouřovou chuť. Chuť grilované zeleniny pak zvýrazněte trochou bazalky Knorr Primerba, která jí dodá lehký středomořský nádech.

Pokud chcete zkusit něco úplně jiného, grilujte celé brambory nebo batáty zabalené v alobalu. Při téhle variantě není nutné brambory předvařit, budete je však na grilu muset nechat déle.

Grilované kukuřičné klasy - sezónní hit

Kukuřice patří již dlouhá léta k oblíbeným potravinám na grilování. Perfektně ugrilovaná kukuřice si však vyžaduje o něco větší úsilí, než se může na první pohled zdát. Zde je několik tipů, jak tuto techniku zvládnout správně.

  • Grilování ve slupce: Při této technice bude kukuřice výjimečně šťavnatá. Před grilováním stáhněte slupku a kukuřici očistěte od kukuřičných vlasů. Potřete kukuřicí máslem nebo olejem, dochuťte solí a pepřem a následně slupku vraťte zpět. U takto připravených klasů se chuť grilování projeví jen částečně. Pro intenzivnější chuť počkejte, až bude kukuřice měkká, znovu stáhněte slupku a krátce grilujte na silném plameni.
  • Namáčení: Někteří kuchaři kukuřici ve slupce nejdřív namočí. Mokré slupky pak na grilu uvolní páru, díky čemu bude chuť kukuřice ještě delikátnější.
  • Předvaření: Pokud chcete kukuřici grilovat bez slupky, je dobré nejdřív ji vařit po dobu asi 10 minut. Kukuřice rychleji změkne, aniž by pak na grilu ztratila svou sladkou chuť.

 

Ugrilované klasy můžete nakrájet na plátky, nebo je servírovat celé - jako je to například u elote - mexického street food s grilovanou kukuřicí, majonézovou omáčkou (kterou snadno připravíte s veganskou majonézou Hellmann’s) a tamějším strouhaným tvrdým sýrem.

 

Grilovaná mrkev, petržel a celer

Pokud jde o kořenovou zeleninu, grilování můžeme považovat za nové restování. Stejně dobře zdůrazní její sladkou chuť a k tomu jí dodá jemnou kouřovou vůni.

Kořenovou zeleninu nejdříve potřete olivovým olejem nebo marinádou, zabalte do alobalu a pečte do měkka. Poté ji ugrilujte. Pokud jste jí před grilováním nedochutili, posypte jí Knorr Aroma Mix bylinky a máslo, promíchejte a rovnou podávejte.

Tuto techniku jsme použili v našem receptu na grilovaný celer se zeleninovým demi-glace a restovanou zeleninou - klikněte sem a zjistěte sami, jak snadné je udělat něco opravdu vynikajícího.