Michelinské hvězdy - co jsou vlastně zač?

Hvězdy "Michelin" je forma ocenění restaurace podle prestižního průvodce Michelin. Poprvé byl tento průvodce vydán v roce 1900 bratry Éduardem a André Michelin, zakladateli slavné firmy vyrábějící pneumatiky. Tato publikace byla bezplatně distribuovaná mezi řidiči, kteří si zakoupili pneumatiky Michelin. Tento průvodce kromě jiného obsahoval také seznam doporučených restaurací.

V současnosti už nehodnotí pouze restaurace - v potravinářském průmyslu obecně se stal silným hlasem. Stanovuje trendy, vytváří očekávání v kategorii kvalitních pokrmů a přeměňuje kuchaře na mezinárodní celebrity.

 

Může každá restaurace získat michelinskou hvězdu?

Bohužel odpověď zní ne. Nemá to nic společného s tvořivostí nebo tvrdou prací - je to hlavně o umístění restaurace. Inspektoři navštěvují jen několik vybraných míst v každé zemi, takže i když vaříte skvělé jídlo, ale pracujete v malém městě, hvězdu Michelin pravděpodobně nezískáte.

Avšak stojí za to držet krok s Michelinem - čas od času totiž seznam míst, které nvaštěvují, rozšiřují. 

Kdo rozhoduje?

Nikdo neví. Restaurace hodnotí anonymní inspektoři, kteří vždy přijdou bez ohlášení. Takže si nikdy nemůžete být jisti, že vaše restaurace právě teď není kontrolována těmito tajemnými inspektory.

Dostávají se Michelinské hvězdy na doživotí?

Ne. Hvězdy se udělují vždy na jeden rok. Poté je restaurace opětovně navštívena inspektory. Existují restaurace, které se po jednom roku ještě zlepšily, a po opětovné kontrole dostaly dvě nebo dokonce tři hvězdy. Restaurace ale někdy hvězdy také ztrácí anebo se vůbec nedostanou do dalšího vydání.

Dokonce došlo i k tomu, že některé restaurace chtěly hvězdy vracet, především kvůli zvýšenému očekávání hostů ohledně kvality anebo tlaku, aby více utratily za služby nebo interiér.

Jak získat michelinskou hvězdu? 

I když kritéria, která se používají při výběru nejlepších restaurací, nejsou veřejná, analýza již oceněných restaurací a příběhy kuchařů, jejichž restaurace hvězdy dostaly, nám může mnoho napovědět. Na co se tedy inspektoři přesně zaměřují?

 

Kvalita je prioritou

Zdá se, že právě kvalita je tím základním kritériem při hodnocení restaurací. A nejedná se jen o kvalitu jídla, ale také o kvalitu stolování i designu restaurace. Pokud se chcete o Michelinskou hvězdu ucházet, musíte se ujistit, že produkty, které používáte, jsou čerstvé a vysoké kvality, zaměstanci jsou pravidelně školeni, stolování je dokonalé a interiér je stylový. Klíčová je především konzistence těchto všech elementů - může se totiž stát, že inspektoři navštíví vaši restauraci víckrát, než udělají finální rozhodnutí.

Kulinářský zážitek

Chuť, vůně a textura pokrmů, to jsou tři klíčové elementy důležité pro inspektory. Když se podíváme na restaurace, které jsou oceňované hvězdami, zdá se, že inspektoři se zajímají primárně o současnou kuchyni s francouzským dotykem. Kuchařský zážitek by měl být intenzivní  založen na origitálním a konzistentním konceptu.

Osobnost šéfkuchaře

Inspektoři očekávají originální nabídku, která reflektuje šéfkuchařův příběh a vášeň. Abyste získali pozornost inspektorů, měli byste začít s propagací značky vlastního šéfkuchaře, která okamžitě získá publicitu.