Jednorázové gastro nádoby jsou jako nádobí — musí být praktické a působit esteticky příjemným dojmem, ale současně odrážet prostředí a atmosféru vaší jídelny či restaurace. Rozumný šéfkuchař bude dbát na to, aby byly nejen funkční a ekonomické, ale i elegantní a biologicky rozložitelné.

Tepelně nepropustné nádoby

Nejoblíbenější obaly z polystyrénové pěny a plastu zakazuje takzvaná „směrnice o jednorázových plastech“ . Pokud je stále máte v zásobě, můžete je používat do 3. července 2021. Jinak je nejlepší vybrat si alternativy z biologicky rozložitelných materiálů.

Jaké ekologické alternativy plastových obalů jsou na trhu k dispozici?

Gastro obaly na jídla s sebou z PLA (bioplastu)

Gastro obaly na jídla s sebou z PLA (bioplastu)

Ačkoli se tyto obaly vyrábějí z biologicky rozložitelných materiálů, například z kukuřičného nebo pšeničného škrobu, jsou stejně funkční jako ty z běžného plastu.

Můžete si vybrat z různých tvarů a velikostí: jsou kulaté i hranaté, s přihrádkami nebo bez nich, v podobě misek, kelímků s víčkem nebo krabiček na sushi.

Gastro obaly na jídla s sebou z cukrové třtiny

Gastro obaly na jídla s sebou z cukrové třtiny

Dražší variantou je bagassa — materiál, který zbyde po rozdrcení cukrové třtiny za účelem získání šťávy při výrobě cukru. Jedná se o jeden z nejekologičtějších druhů obalů, jelikož se vyrábí z vedlejšího produktu, který by jinak skončil na skládce.

Můžete si vybrat boxy s přihrádkami nebo bez, s víčkem z cukrové třtiny nebo dokonale padnoucím víčkem z PLA. Z tohoto materiálu existují také tácky, misky různých velikostí a kelímky na polévky a nápoje — zkrátka na všechno, co potřebujete.

Gastro obaly na jídla s sebou z kartonu

Gastro obaly na jídla s sebou z kartonu

Jsou nákladově výhodnou alternativou jiných, méně ekologických obalů. Vyrábějí se z bílého nebo hnědého kartonu, přičemž hnědá se považuje za ekologičtější. Jsou k dispozici v mnoha různých tvarech a velikostech – jako například obědové boxy, krabičky, misky, kelímky na polévku, krabičky na nudle a speciální obaly na hranolky, burgery a wrapy.

Pamatujte si — co se týče obalů je zásadní kreativita, jelikož jeden obal lze použít k několika účelům. Jedním z příkladů jsou tácky na sushi s průhledným víčkem — jsou skvělé i na prezentaci malých jídel, sýrů a studených mís, například při přípravě pohoštění na zvláštní příležitosti.

Zatavovací stroje na gastro obaly na jídla s sebou

Pokrmy doručené v obalech, které byly tepelně zataveny, zůstávají déle teplé, a jednotlivé části pokrmu zůstanou v přihrádkách, takže se nepomíchají. Proto přibývá kuchařů, kteří si pořizují zatavovací stroj.

Na trhu je v nabídce několik typů ručních zatavovacích strojů a výběr závisí především na vašich finančních možnostech. Mějte na paměti, že optimální doba rozehřátí stroje by neměla překročit 10 minut a samotné zatavení by mělo trvat asi 2 až 3 sekundy.

Do konce roku 2020 byly plastové obaly nejčastěji používanými obaly k tepelnému zatavování. Byly průhledné nebo černé (černé byly populární v asijských restauracích). Podle ustanovení takzvané „směrnice o jednorázových plastech“ však musí být všechny plastové obaly na jednorázové použití nahrazeny obaly vyrobenými z biologicky rozložitelných materiálů, např. z bioplastů. To platí také pro fólie používané k tepelnému uzavírání nádob.

Pro tepelné zatavování vyzkoušejte obaly z cukrové třtiny. Nejenže jsou biologicky rozložitelné, ale také hezky vypadají. Můžete rovněž zkusit zkombinovat plastové zatavovací misky s víčky namísto plastové fólie — je to elegantní, nákladově efektivní řešení, které navíc šetří čas. Víčka můžete použít na nádoby na polévky a omáčky, umožní vám skládat obaly snadno na sebe, což usnadňuje jejich přepravu.

Gastro obaly na jídla s sebou se šroubovacím uzávěrem — skleněné dózy a vakuové sáčky

Kromě již dobře známých nádob je nyní na trhu k dispozici několik zajímavých řešení, díky nimž se donáška jídla zásadně mění.

  1. Skleněné dózy — hodí se na pokrmy, které si zákazníci ohřejí doma, ale mohou je využít i pro výrobu vlastních konzervovaných potravin. Stačí jen k pokynům k ohřátí jídla přidat zajímavý recept. To je způsob, jak „bezodpadové“ restaurace praktikují filozofii, kterou káží.
  2. Vlastní nádoby zákazníků — stále více a více restaurací vybízí své zákazníky k tomu, aby si na jídlo objednané z domu nosili své vlastní nádoby. Abyste je k tomu motivovali, nabídněte slevu těm, kdo se pro tuto možnost rozhodnou. Zde je ale potřeba nezapomenout na některá hygienická pravidla vašeho provozu.
  3. Vakuové sáčky — vakuový obal funguje skvěle, když chcete svým zákazníkům nabídnout jídlo s sebou ve vysoké kvalitě. Dejte jim o této nové možnosti vědět a předveďte jim její výhody, například že si jídlo lépe zachová svou nutriční hodnotu a maso udrží svou texturu. Nezapomeňte k vakuově baleným pokrmům přidat pokyny k ohřátí.
  4. Hliníkové tácky — vynikající řešení na grilovaná jídla. Přemístěte části grilovaného pokrmu na tácky a vakuově je zatavte. Přidejte pokyny k ohřátí.

To ale není všechno — ve světě cateringu možná brzy dojde ke skutečné revoluci v obalech. Potravinářský průmysl už zná „aktivní“ obaly, které udrží jídla teplá na dlouhou dobu nebo je dokonce ohřejí. Stále častěji slýcháváme také o „chytrých“ obalech, které vás informují o stavu pokrmu. Doufáme, že taková inovativní řešení se brzy stanou ve stravovacím průmyslu standardem.

Nádoby na polévky s sebou

V minulosti patřily k nejoblíbenějším obalům pro rozvor polévek misky z polystyrénové pěny nebo plastu. Nyní se musí nahradit ekologičtějšími alternativami, mezi které patří bioplasty. Trendem jsou papírové kelímky v ekologických barvách. Pokud se rozhodnete pro tuto možnost, pevné složky, jako jsou krutony, kuličky nebo nachos, zabalte zvlášť do samostatného obalu, aby se nerozmočily.

Dalším trendem je balit polévky ramen do dvou samostatných nádob: do větší dát všechny pevné složky a do menší polévku. Vše tak zůstane, jak má, a polévka se nerozlije.

Obaly na rychlé občerstvení s sebou

Nejširší nabídku gastro obalů najdeme v segmentu rychlého občerstvení: zde existuje na každé jídlo zvláštní obal.

Pizza

Pizza

Pizzerie používají krabice na pizzu v mnoha různých velikostech. Krabice mohou mít uvnitř vložku z papíru nebo alobalu a oddělovač.

 Burgery

Burgery

Restaurace nabízející burgery mohou svá jídla rozvážet v obalech vyrobených z PLA nebo cukrové třtiny. Nejoblíbenější obaly na burgery jsou ale ty papírové a lze je navíc snadno rozložit na talíř. Aby zůstaly burgery teplé, zabalte je do papíru nebo pergamenového papíru s hliníkovou fólií, případně je vložte do speciálního obalu.

Nudle

Nudle

Boxy na nudle jsou obaly na nejrůznější nudle, nejen čínské, ze kterých lze snadno jíst kdekoli. Vyberte si takové, které po otevření vytvoří misku či talíř.

Tortillové wrapy

Tortillové wrapy

Tortillové wrapy se obvykle rozvážejí v hliníkové fólii. Chcete-li zákazníky překvapit něčím novým, vyzkoušejte speciální papírové krabičky.

Nádoby na jídla s sebou s vaší značkou

Gastro obaly slouží nejen k bezpečné přepravě jídla, ale poskytují vám také prostor, na kterém můžete komunikovat se zákazníky. Co na sáčcích a nádobách můžete uvést?

  1. Vaše logo zajistí profesionální vzhled a zvýší povědomí o vaší značce.
  2. Pokyny k ohřátí pokrmu.
  3. Novou nebo sezónní nabídku.
  4. Slevový kupón na další objednávku.
  5. Tipy, jak obal znovu použít nebo recyklovat.
  6. Poděkování — stálí zákazníci ocení i prosté „Díky“ nebo „Dobrou chuť!“ natištěné na obalu.

Na obalech záleží!

Dobrý obal by měl udržet jídlo teplé, měl by zajistit, aby se jednotlivé složky nepomíchaly a nedošlo k vylití omáček nebo tekutin — ale zároveň by měly být hezké a ekologické. To očekává většina zákazníků.

I když nedokážete všechny tyto požadavky a představy hned splnit, nezoufejte. Vaší prioritou je jídlo — to by mělo vypadat dobře a mít tu správnou teplotu. Až vám to váš rozpočet dovolí, můžete investovat do estetičtějších a ekologičtějších řešení. A to se zajisté vyplatí.