Redukce
Klasická metoda zahušťování jednoduše zahrnuje delší vaření, které umožňuje odpařování přebytečné vody. To funguje perfektně pro tmavší omáčky a omáčky na bázi masa.
Mějte na paměti, že redukce omáčky koncentruje její chuť, takže základ omáčky by neměl být na začátku příliš slaný. Nějakou dobu to trvá (a čas jsou v kuchyni peníze), takže to není vždy akceptovatelná možnost.
Mixování
Je to skvělý způsob, jak zahustit zeleninovou, ovocnou nebo luštěninovou omáčku. Můžete rozmixovat všechny přísady do hladka a pak je ještě redukovat nebo zahustit moukou, pokud je omáčka stále příliš řídká. Nebo smíchejte pouze polovinu ingrediencí, abyste získali omáčku vyšší hustoty.
Pšeničná (či jiná) mouka
Pšeničná mouka je dokonalým rychlým řešením pro všechny druhy omáček, světlé i tmavé. Stačí mouku smíchat s vodou nebo ji opéct do jíšky a poté přidat do omáčky, aby se zahustila.
Pokud připravujete tmavou omáčku, zvažte použití směsi Knorr Demi Glace k jejímu zahuštění a přidání syté barvy, krásného lesku a intenzivní chuti.
Bramborový škrob
Funguje skvěle v asijských omáčkách, jež se podávají horké (např. kořeněná sójová poleva) nebo studené (např. sladká chilli omáčka). Buďte opatrní s dávkováním, aby vám z toho nevyšlo želé a pozor na výkyv teplot.
Mléčné výrobky
Mléčné výrobky fungují při zahušťování omáček opravdu dobře - pokud víte, jak je používat. Chcete-li připravit hustou omáčku z másla, nejprve omáčku odstavte z plamene, poté přidejte kostičky másla a zašlehejte. To tu omáčku jemně zesílí a zároveň jí dodá pěkný lesk.
Pro lehké omáčky můžete použít husté mléčné výrobky, jako je smetana, řecký jogurt nebo smetanový sýr (např. mascarpone). Jsou ideální pro houbové nebo špenátové omáčky, ale i mnohé další.
Ořechy
Jemně nasekané kešu se často používají k zahuštění omáček v indických pokrmech. Jiné ořechy nebo semínka (včetně slunečnicových nebo dýňových semínek) také zafungují skvěle a dodají vašemu pokrmu jedinečnou chuť.
Existují tři způsoby, jak zahustit omáčku ořechy.
- Můžete omáčku s ořechy již uvařit a poté ji rozmixovat do hladka.
- Nebo ořechy namočte na 8–12 hodin, poté je rozmixujte a přidejte do omáčky.
- Nebo jednoduše přidejte arašídové máslo (nebo lískové, mandlové nebo dýňové máslo).
Vaječný žloutek
Vaječné žloutky jsou originálním způsobem zahušťování jemných, lehkých omáček, současně zlepšují jejich chuť a barvu. Používají se hlavně v holandské omáčce a jejích odvozeninách, ale jsou také nezbytné v klasických špagetách alla carbonara (po uhlířsku).