Základy nabídky piknikových košů

Restaurace častokrát nabízejí možnost pronajmout si piknikový koš (včetně jednorázových příborů, ubrousků a deky). Záloha za piknikový set by měla odpovídat kupní ceně těchto produktů.

Alternativou je piknikovou soupravu podávat v papírové tašce - myslete však na to, abyste do piknikového setu přibalili také jednorázové příbory a dostatečné množství papírových ubrousků.

Nezapomeňte svým hostům objasnit vše ohledně objednávání piknikových setů - kolik času potřebujete na jejich přípravu, kdy si ji může zákazník vyzvednout a kdy je potřeba koš a deku vrátit.

Různé sety pro různé potřeby

Jaké jídlo patří do piknikového koše? Nejlepší je nabídnout různé varianty, které uspokojí individuální potřeby vašich zákazníků. Popřemýšlejte o soupravě pro dva, pro čtyři, rodinné soupravě (například dva dospělí a dvě děti) nebo soupravách přizpůsobených alergikům nebo veganům.

Velké chody nahraďte menším občerstvením a potravinami, které se dají jednoduše sdílet i ve skupině. Nezapomeňte ani na nápoje a dezert, který bude příjemnou třešničkou na dortu celého pikniku. Za příplatek můžete nabídnout víno, pivo nebo jablečný mošt - ujistěte se ale, že láhve se dají snadno otevírat.

Jídlo a občerstvení na piknik

Při přípravě piknikového menu nezapomínejte na to, že se bude konzumovat ve vnějších teplotách. Vyhněte se jídlu, které musí být v lednici nebo které by se mělo podávat teplé.

Zde je několik nápadů na pokrmy, které se skvěle hodí na piknik:

Hlavní chod

Hlavní chod

Hlavní jídlo vaší piknikové soupravy by mělo být snadné ke konzumaci - ideálně bez příboru nebo pouze pomocí vidličky nebo lžíce. Zvolte například kiš (quiche) a tartaletky, Buddha bowls, koláč farinata s olivami a kapary nebo panini, pita chléb a sendviče.

Našim favoritem je pita chléb s treskou, čerstvou zeleninou a nejkvalitnější tatarskou omáčkou Hellmann's. Recept naleznete zde.

Saláty a drobné občerstvení

Saláty a drobné občerstvení

V létě dávají hosté přednost čerstvým a zdravým jídlům. Váš piknikový koš se neobejde bez salátů ze sezónní zeleniny - například rajčatového salátu panzanella nebo listového salátu s grilovanou cuketou a sýrem halloumi.

Skvělým tipem na drobné občerstvení jsou mini špízy s kuřecím masem nebo s masovými kuličkami, kofty nebo sataye, jarní závitky s čerstvou zeleninou nebo ovocem a různé pomazánky a dipy, jako je hummus, muhammara a baba ghanoush.

Přílohy a omáčky

Přílohy a omáčky

Nezapomeňte na důležité detaily! Přílohy a omáčky perfektně doplní hlavní jídlo a drobné občerstvení. Absolutním základem jsou krutony (vynikající se saláty!), marinovaná zelenina a omáčky - univerzální klasika, jako je BBQ a tatarská omáčka, ale i ty méně známé, například arašídová omáčka nebo omáčka hoisin.

Pokud připravujete své vlastní omáčky, můžete je dát do malých nádob. Jejich konzumace v exteriéru však může být poněkud problematická. Proto je můžete nahradit kvalitními hotovými omáčkami v praktických sáčcích - například tatarskou omáčkou Hellmann's, která je dostupná ve dvou velikostech: 30 a 50 ml. Tato jemná omáčka na bázi majonézy s nádechem cibulky, čerstvé pažitky a křupavými nakládanými okurkami patří mezi nejoblíbenější volby restauračních hostů a výborně se hodí k masu, sýru a zelenině.

Nápoje a dezerty

Nápoje a dezerty

Někteří majitelé restaurací sice podceňují jejich význam - vy byste ale určitě neměli! Díky nápojům a lahodným dezertům vaše nabídka piknikového koše určitě vynikne.

Přibalte do piknikového koše například domácí limonádu (s citronovou trávou, granátovým jablkem, okurkou a mátou), kompot ze sezónního letního ovoce nebo kvalitní čerstvý džus.

Pokud jde o dezerty, zvolte takové, které netřeba podávat na talířích, například muffiny a briošky. Dezerty můžete alternativně podávat také v uzavíratelných zavařovacích skleněných nádobách - například cheesecake nebo lehké krémy s ovocem.