Jaké záměny masa existují?

Je pár možností, které vám nabízejí masovou chuť a texturu.

  1. Seitan. Díky jeho původu se seitanu někdy přezdívá „čínské maso“. Seitan se vyrábí z pšeničného lepku. Získáte ho oplachováním pšeničného těsta, čímž z něj izolujete lepek, nebo z čistého lepku v prášku. Dobře uhnětený seitan má texturu masa a dokáže snadno absorbovat chuť různých marinád. Vyrobit ho „od píky“ je však velmi časově náročné.
  2. Texturovaný zeleninový protein  (TZP). Tato kategorie zahrnuje nejrůznější vysoce zpracované výrobky z izolované sójové bílkoviny, jež se prodávají ve formě placiček, kostek nebo granulí. I když se rychle připravují, nenapodobují chuť a strukturu masa tak dobře jako jiné náhražky.
  3. Žakie (pody chlebovníku). Toto ovoce poduste delší dobu ve šťávě a získáte skvělou alternativu trhaného kuřecího nebo hovězího masa. Je však dost drahé.
  4. Hotové náhražky. Vytvořené tak, aby dokonale napodobovaly chuť a strukturu masa, a často si tedy dokáží získat oblibu lidí, kteří mají rádi tradiční pokrmy s masem. Není nutná dlouhá příprava. Jejich struktura se navíc podobá skutečnému masu, což znamená, že jimi není problém nahradit maso v tradičních receptech.

Náhražky masa v tradiční kuchyni

Pokud vaříte tradiční jídla a chcete vyhovět i hostům, kteří nejedí maso, vyzkoušejte kuličky NoMeatballs značky The Vegetarian Butcher. Můžete je podávat s klasickými omáčkami, jako rajčatovou, houbovou nebo křenovou, se smetanovými, ale i s omáčkami s vínem nebo ze zeleninového demi-glace. Hodí se skvěle také k nejrůznějším přílohám: bramborám, knedlíkům, knedlíčkům vařeným v páře nebo nudlím.

Bezmasé klobásky Little Willies značky The Vegetarian Butcher jsou skvělou volbou na klasickou snídani. Stačí je jen vložit do hrnce s vodou a ohřát na 90 °C. Nebo je opéci na pánvi, aby měly extra křupavé střívko.

Náhražky masa v italské kuchyni

Bezmasé náhražky italských surovin jsou nejen snadno dostupné, ale i lahodné. Při přípravě tradiční boloňské omáčky můžete nahradit mleté maso mletou bezmasou směsí NoMince od The Vegetarian Butcher a podávat ji s těstovinami, použít v lasagních nebo dát na pizzu. Směs NoMince má šťavnatou texturu a masovou chuť, takže si ji každý zamiluje!

Náhražky masa v americké kuchyni

Burger úplně bez hovězího masa? Proč ne! Stačí jen použít namísto tradiční placičky bezmasý burger NoBeef Burger od The Vegetarian Butcher. I vášniví milovníci masa neodolají jeho aroma. Lze ho připravit na mnoho způsobů: upéct v troubě, aby získal intenzivní chuť, připravit na grilu a vytvořit tak placičku s uzeným aroma, která skvěle vypadá, případně opéci, aby byla na povrchu neodolatelně křupavá.

Jestliže vaši hosté zbožňují kuřecí nugetky, můžete jim nabídnout nugetky bez kuřecího masa NoChicken Nuggets od The Vegetarian Butcher s křupavou kůrkou a jemnou texturou, jež dokonale napodobují chuť a texturu kuřecího masa. Podávejte je s hranolky, v salátu nebo v bulce.

Náhražky masa v asijské kuchyni

Pokrmy čínské, vietnamské nebo thajské kuchyně se rovněž velmi dobře obejdou bez masa. Potřebujete jen... veganské kuře! Při přípravě nejrůznějších lahodných asijských jídel s nudlemi nebo rýží nahraďte kuřecí nudličky kousky bez kuřecího masa NoChicken Chunks od The Vegetarian Butcher.

Šťavnaté kousky No Chicken Chunks od The Vegetarian Butcher fungují výborně i v klasickém thajském kari