Jak se z farmáře stal vegetarián?

V roce 1998 decimovaly evropské chovy mor prasat a nemoc šílených krav. Tehdy byl Jaap Korteweg požádán, zda by mohl poskytnout své chladné skladovací prostory k dočasnému uložení těl mrtvých zvířat. Tato katastrofa ho podnítila k tomu, aby hledal ekologičtější metody výroby ohleduplné vůči zvířatům.

Jeho nápad byl skvělý, ale brzy se ukázalo, že samotný chov hospodářských zvířat představuje příliš velkou etickou zátěž. V den, kdy musel své krávy poslat na porážku, se rozhodl přestat jíst maso.

Vegetariánský řezník

Skutečnost, že pan Korteweg nejprve omezil spotřebu masa a později ho ze svého jídelníčku vyřadil úplně, však neznamenalo, že se změnily jeho preference v chutích, jídlech a texturách. Bylo mu jasné, že musí najít způsob, jak by bylo možné vychutnat si tradiční pokrmy, aniž by bylo k jejich přípravě potřeba použít maso.

Tři roky svého života věnoval vytváření receptur, které nepostrádaly nic z toho, co na mase miloval — jeho šťavnatost, intenzívní chuť a jedinečné aroma. Započal rozsáhlou spolupráci s výrobci rostlinných proteinů, vědci a šéfkuchaři, kteří se nebáli inovací, a nakonec dosáhl svého cíle.

Poslechněte si jeho příběh — klikněte sem a pusťte si jeho řeč na TEDxED!

A tak se zrodila značka The Vegetarian Butcher

Značka The Vegetarian Butcher byla založena v roce 2010 v Haagu. V roce 2012 se v prodejnách potravin v Nizozemsku objevily její první výrobky, zatímco tým „vegetariánských řezníků“ vytvářel další a další receptury a produkty.

Jejich tvrdá práce se vyplatila — pan Korteweg se stal v roce 2015 „Podnikatelem roku“. O rok později otevřel první prodejnu The Vegetarian Butcher v zahraničí, a to v Berlíně, a následně i pobočky v Izraeli, Řecku a Finsku.

V roce 2018 byla v Haagu otevřena restaurace The Vegetarian Butcher, ve které si můžete pochutnat na jídlech s vegetariánskými alternativami masa, jež jsou stejně dobré jako jejich klasické verze. V současnosti se výrobky naší značky prodávají v obchodech po celém světě — posouváme se kupředu a nic nás nezastaví.

Budoucnost bez masa

Pan Jaap Korteweg už léta spolupracuje s šéfkuchařem Paulem Bomem a týmem nadšených kuchařů na vytvoření nové vize pro gastronomický průmysl, kdy by bylo možné nahradit každý druh masa vegetariánskou alternativou.

Svou prací chce povzbudit milovníky masa k tomu, aby vyzkoušeli vegetariánské výrobky, aby se přesvědčili, že pokud si vyberou bezmasou verzi, neznamená to, že by byli o něco ochuzeni. Značka The Vegetarian Butcher má ambici stát se největším řezníkem na světě — a to brzy.