Dýňové rizoto
Dyňové rizoto je nejen výborné, ale i zdravé. Dýně Hokkaido totiž obsahuje například vitamíny B1, B2 a B3.

Suroviny
Postup
-
Rýže na rizoto (Arborio, Carnanoli...) 600 g
-
Šalotka 150 g
-
Česnek čerstvý 100 g
-
Víno, bílé 80 ml
-
Dýně (Hokkaido) 1 kg
-
Máslo 60 g
-
Olej, olivový 100 ml
-
Voda 2 l
-
Šalvěj čerstvá 10 g
-
Parmezán 100 g
Příprava
-
Postup
- Konvektomat předehřejeme na 220 °C. Kousky dýně promícháme se lžící olivového oleje a polovinou nasekaných šalvějových listků. Přendáme na plech vyložený pečícim papírem a pečeme cca 20–25 minut dozlatova.
- Zeleninovou Essenci rozmícháme ve dvou litrech horké vody. Na rozpáleném olivovem oleji opečeme šalotku a česnek. Přidáme nepropláchnutou rýži a 2–3 minuty společně opékáme za neustaleho míchání. Jakmile ryže zesklovatí, přidáme víno, které se okamžitě vsákne do rýže. Přilijeme první část horkého připraveného zeleninového fondu a na slabém ohni zlehka vaříme. Necháme vždy část vývaru vsáknout, teprve potom přilijeme další.
- Hotová rýže je měkká asi tak za 15 minut. Polovinu pečené dýně rozmixujeme na pyré a spolu s máslem vmícháme do hotové rýže. Necháme pod pokličkou asi dvě minuty odstát, aby dostalo požadovanou krémovou konzistenci. Zbylé šalvějové lístky vysmažíme dokřupava. Nakonec do rizota přidame kousky dýně, ozdobíme šalvějí a posypeme parmazánem.