Falafel v chlebu pita s česnekovou omáčkou
Falafel jsou smažené ciznové kuličky pocházející ze středního východu. Tradičně se servírují v pita chlebu.

Suroviny
Falafel
-
Cizrna 500 g
-
Cibule 120 g
-
Petržel, nať 55 g
-
Česnek čerstvý 50 g
-
Koriandr listy, čerstvý 20 g
-
Knorr Barevný pepř drcený 0,5 kg 6 g
-
Římský kmín 10 g
-
Mletý koriandr 10 g
-
Kardamon 5 g
-
Skořice mletá 3 g
-
Chilli 5 g
-
Jedlá soda 10 g
-
sůl
-
Citron 1 kus
-
Kukuřičná mouka 150 g
-
Olej - na smažení
Omáčka
-
Jogurt bílý 225 g
-
Čerstvě nasekaný koriandr 10 g
-
Petržel, nať
-
Česnek čerstvý 20 g
Salát
-
Rukola 80 g
-
Salátová okurka 400 g
-
Chilli papričky, čerstvé 50 g
-
Chléb, syrský chléb pita 10 kus
Příprava
-
Falafel
- Cizrnu namočte do studené vody na 24 hodin. Potom ji sceďte, opláchněte a umelte v mlýnku spolu s cibulí.
- Přidejte rozmělněný česnek, drobně nakrájenou petrželovou nať, koriandr, sodu a koření. Citronovou kůru nastrouhejte na struhadle. Vše dobře promíchejte, utvořte kuličky velikosti vlašského ořechu.
- Kuličky obalte v kukuřičné mouce a smažte v hlubokém tuku.
-
Omáčka
- Utřený, nebo rozmixovaný česnek smíchejte s jogurtem a majonézou. Přidejte nakrájenou petrželovou nať a koriandr.
-
Salát
- Podávejte s grilovaným chlebem pita a zeleninovým salátem.